Samband mellan fysisk aktivitet och konsumtion av kaffe och energidrycker i årskurs 9 - Dahlberg, Fanny (2016)
Dahlberg, F. 2016. Samband mellan fysisk aktivitet och konsumtion av kaffe och energidrycker. Pro gradu-avhandling i idrottspedagogik. Institutionen för idrottsvetenskaper. Jyväskylä universitet. 66 sidor. Syftet med avhandlingen är att undersöka kaffe- och energidryckskonsumtion bland elever i årskurs 9. Jag intresserar mig speciellt för att undersöka om det finns samband mellan å ena sidan elevernas fysiska aktivitet och deras deltagande i föreningsidrott och å andra sidan kaffe- och energidryckskonsumtion. I den kvantitativa undersökningen har enkät används som datainsamlingsmetod. I undersökningen deltog 1850 elever i årskurs 9 i både svenska och finska skolor i regionen svenska Österbotten. För att analysera materialet användes programmet SPSS-statistica 20. Resultaten beskrevs med korstabulering och statistiska signifikansen testades med Chi-square-test. Resultaten i denna undersökning visar att en större del av flickorna idrottar i jämförelse med pojkarna (p=0.000). Av flickorna meddelade 30 % att de idrottar eller motionerar på fritiden nästan varje dag medan motsvarande andel för pojkarna var 28 %. Av pojkarna är det en större del som idrottar några gånger i året eller mindre (19 %) än av flickorna (11 %). Ungefär hälften av flickorna och 27 % av pojkarna konsumerar aldrig eller väldigt sällan kaffe. Pojkar konsumerar kaffe oftare än flickor (p=0.000). Konsumtionen av energidrycker är även vanligare bland pojkar än bland flickor (p=0.000). Av pojkarna meddelade 21 % att de aldrig eller väldigt sällan konsumerar energidrycker medan motsvarande procent för flickorna var 53 %. De mindre fysiskt aktiva flickorna konsumerar mera kaffe än de fysiskt aktiva flickorna (p=0.023). Av de fysiskt aktiva flickorna konsumerar en lite större andel (56 %) aldrig eller väldigt sällan kaffe i jämförelse med de mindre fysiskt aktiva flickorna, var av 46 % konsumerar aldrig eller väldigt sällan kaffe. Bland pojkarna mellan de fysiskt aktiva och mindre fysiskt aktiva finns det inte en signifikant skillnad gällande kaffekonsumtionen. Det finns inte heller signifikanta skillnader bland fysiskt aktiva och mindre fysiskt aktiva flickors och pojkars konsumtion av energidrycker. Mellan aktiva och icke-aktiva som är medlemmar i någon idrottsförening finns signifikanta skillnader gällande kaffekonsumtionen(flickor p=0.002, pojkar p=0.014). De som inte deltar aktivt konsumerar mera kaffe än de som deltar aktivt i föreningsidrott. Bland de föreningsaktiva flickorna meddelade 9 % att de konsumerar kaffe nästan varje dag, medan motsvarande procent bland de icke-föreningsaktiva var dubbelt så stor (18 %). Bland de aktiva föreningsidrottande pojkarna meddelade 25 % att de konsumerar kaffe nästan varje dag medan motsvarande siffra för de som inte deltar aktivt i föreningsidrott var 35 %. I fråga om energidryckskonsumtion och föreningsaktivitet framkom det att de flickor som inte deltar aktivt i föreningsidrott konsumerar energidrycker oftare än de som är aktiva i föreningsidrotten (p=0.0042). Av de flickor som är aktiva i föreningsidrotten konsumerar 4 % energidrycker några gånger i veckan eller oftare medan motsvarande andel för de icke-aktiva föreningsidrottarna är 9 %. Det finns inga stora skillnader mellan pojkarnas konsumtion av energidrycker mellan föreningsaktiva och icke-föreningsaktiva. Sökord: Energidrycker, kaffe, fysisk aktivitet, fysisk prestation