Mobiilien liikuntateknologiasovellusten vaikutus käyttäjien liikuntamotivaatioon - Viiru, Pekka (2016)
Liikuntateknologioiden käyttö tavallisten kuntoilijoiden parissa on yleistynyt älypuhelinten myötä valtavasti, joten erilaisten liikuntateknologisten sovellusten määrä on kasvanut. Aiemmin vain huippu-urheilijoiden käytettävissä olleista teknologioista on tullut arkipäivää myös tavallisille ihmisille. Tämän tutkielman tarkoitus on tarkastella motivoivatko liikuntateknologiasovellukset käyttäjiä liikkumaan ja millä keinoin liikuntamotivaatio pyritään synnyttämään. Tutkimusmenetelmänä käytetään kirjallisuuskatsausta. Liikuntamotivaation syntyä tarkasteltiin tavoiteorientaatioteorian ja itsemääräämisteorian avulla, mistä selvisi että liikuntamotivaatioon vaikuttavat tekijät ovat yksilöllisiä, mutta tavoitteilla ja tarpeilla on niihin suuri vaikutus. Liikuntateknologialla on havaittu positiivinen vaikutus liikuntamotivaatiooon, mikäli käyttäjät aktiivisesti käyttävät liikuntateknologiaa. Lisäksi tutkielmassa havaittiin, että yksittäisissä liikuntateknologiasovelluksissa on ominaisuuksia, jotka lisäävät käyttäjien liikuntamotivaatiota motivaatioteorioiden esittämillä tavoilla. Tällaisia ominaisuuksia ovat esimerkiksi liikuntasuoritusten mittaaminen ja suunnitteleminen sekä sosiaaliset ominaisuudet. Liikuntateknologiasovellusten haasteita ovat suorituksen mittaamisen virheet, älypuhelimen asettamat rajoitteet sekä käyttäjien käyttömotivaation ylläpitäminen. Liikuntateknologiasovelluksia ei ole vielä pystytty tutkimaan pitkällä aikavälillä, joten lisätutkimukset ovat tärkeitä.