Kyberturvallisuus esineiden internetissä yksilön näkökulmasta - Latvala, Tatu (2016)
Tämä tutkielma käsittelee esineiden internetiä, kyberturvallisuutta, sekä miten nämä kaksi toimivat yhdessä. Tutkimuskysymyksinä ovat millaisia kybertur-vallisuusriskejä yksilö voi kohdata esineiden internetin palveluissa, sekä miten näiltä riskeiltä voitaisiin suojautua. Esineiden internet on verkko, joka yhdistää miljoonia laitteita yhteen ja antaa niille mahdollisuuden kommunikoida kes-kenään. Sen tarkoitus on tehdä langattomista ja automatisoiduista toiminnoista arkipäivää ja laajamittaista, ulottuen kodin laitteista terveydenhuoltoon ja jopa elintarvikkeisiin. Ennen kuin esineiden internetin palvelut ja laitteet voivat saavuttaa laajamittaisen ja kokonaisvaltaisen tilan, on ratkaistava lukuisia on-gelmia liittyen yksityisyyteen, turvallisuuteen sekä tiedon luottamuksellisuu-teen. Tämä tutkielma luo katsauksen esineiden internetin kyberturvallisuus-ongelmiin yksilön kannalta ja joihinkin esitettyihin ratkaisuihin. Tutkielmassa esiteltävät toiminnot rajautuvat yksilön elämään vaikuttaviin palveluihin. Sa-malla tarkastellaan, mitä riskejä näiden palveluiden käytöstä voi koitua yksi-lölle. Aiheen tutkiminen on tärkeää, koska esineiden internet on nopeasti kas-vava ja suhteellisen uusi käsite, eikä sen ongelmiin ole vielä puututtu tarpeek-si. Alan tutkimusta esineiden internetistä on paljon ja sitä tehdään jatkuvasti lisää, mutta kaikkiin ongelmiin ei ole vielä löytynyt ratkaisuja. Tutkielma on kirjallisuuskatsaus ja sen aineisto koostuu informaatioteknologian kirjallisuu-desta, artikkeleista sekä konferenssijulkaisuista. Tutkimuksen tuloksena löytyi monia yksityisyyttä, turvallisuutta sekä luottamusta uhkaavia ongelmia, mutta hyvin vähän suoria ratkaisuja niihin. On siis todettava, että aihe vaati paljon lisää tutkimusta.