Koti-isän arki ja jaksaminen - Viikilä, Janna (2016)
Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää millaisista asioista koti-isien arki koostuu ja mitä he tuottavat jaksamisestaan pitämiensä blogikirjoitusten mukaan. Tutkimusaineisto koostuu kuuden eri koti-isän, joilla on vähintään yksi alle kolmevuotias lapsi, pitämistä blogikirjoi-tuksista. Tutkimusaineisto on analysoitu käyttäen aineistolähtöistä sisällönanalyysia. Tutkimuksellisina näkökulmina ovat arki ja hyvinvointi. Koti-isät toivat esille blogikirjoituksissaan olevansa aktiivisia arjen toimijoita, jotka kantavat kotitöistä ja lapsista päävastuun puolison ollessa työelämässä. Suurin osa koti-isistä kertoi tekevänsä samoja kotitöitä kuin puoliso. Tässä tutkimuksessa nousi kuitenkin esille, että koti-isä ei välttämättä osallistu pyykinpesuun ja vaatehuoltoon tai siivoukseen, kun taas äidit eivät osallistu huolto-, rakennus- ja korjaustöihin. Joten tämän tutkimuksen mukaan kotityöt ovat edelleen osittain sukupuolittuneita. Koti-isien arjen toimijuus kytkeytyi heidän valintaansa jäädä hoitamaan pientä lasta kotiin, jolloin arjen raamit muotoutuivat pitkälti kodin ja läheisten ihmisten ympärille. Koti-isien kirjoitusten mukaan heidän arjen toimijuuteensa kuului oleellisesti toistuvuus, jolloin lähes päivittäin toistui samoja asioita kotitöiden ja lastenhoidon osalta. Koti-isien blogikirjoitusten mukaan tärkeä osa heidän arjen toimijuuttaan oli kotitöiden ja lastenhoidon lisäksi omien asioiden toteuttaminen pieninä hetkinä pitkin päivää. Koti-isät toivat esille arjen sujuvan pääosin hyvin, vaikka välillä he kokivat arjen vaikeaksi. Blogikirjoitusten mukaan koti-isien jaksamista tukevia tekijöitä olivat lapsen kanssa oleminen, sosiaalinen kanssakäyminen, oma aika, hyvät kokemukset, perheyhteys sekä konkreettinen tuki. Sen sijaan koti-isien blogikirjoituksissa esille nousivat jaksamista heikentävinä tekijöinä negatiiviset tunnetilat, epäsäännöllinen vuorokausirytmi, tekemättömät kotityöt ja työelämän haasteet.