Henkirikos parisuhteessa Suomessa 1850-luvulla - Kantanen, Anna (2016)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkitaan aviopuolisoiden välisiä surmia Suomessa 1850-luvulla. Työssä tutkitaan puolisoiden välisiä vakavia konfliktitilanteita, jotka kärjistyivät väkivaltaisiksi kuolemiksi, sekä suunniteltuja murhia, joissa saattoi olla mukana myös parisuhteen ulkopuolisia henkilöitä. Aihetta tutkitaan Turun, Vaasan ja Viipurin hovioikeuden päätöstaltioista. Aineisto mahdollistaa koko Suomen kattavan puolisonsurmien tarkastelun. Tutkimusmenetelmäksi on valittu temaattinen sisällönanalyysi, jonka avulla aineisto on jäsennelty ja tutkimustulokset esitelty. Sen avulla selvitetään henkirikostapausten yleispiirteitä. Puolisonsurmista on luokitteluissa etsitty samankaltaisuuksia ja/tai eroavaisuuksia, ja niitä on tulkittu laajemmin avioliiton ja rikollisuuden kontekstissa. Myös oikeusaineistoon perustuva historiallisen kriminologian tutkimus on tärkeänä kontekstina. Tutkielmassa etsitään yhteisiä nimittäjiä puolisonsurmia koskeviin henkirikoksiin. Puolisoiden väliset surmatyöt ovat osoitus siitä, mitä tapahtui pahimmillaan parisuhteen konfliktitilanteessa. Avioliiton normeja ja ihanteiden murtumia käsittelevä kirjallisuus on tärkeä osa tutkielmaa.