Ääniviestimisen vaikeus : tutkimus push-to-talk-sovelluksen omaksumista estävistä tekijöistä - Aho, Ville (2016)
Alati kehittyvä ja uusiutuva teknologia muokkaa jatkuvasti tapojamme tehdä asioita. Teknologiakehityksen aallonharjalla pysyminen on monessa suhteessa työlästä, sillä uusien teknologioiden käyttöönottoon liittyy jatkuvaa uuden omaksumista. Teknologisten ratkaisujen kehityksen ohessa myös mediamaisema ja mediankäyttötottumukset muuttuvat, mikä johtaa uusien viestintätapojen syntymiseen ja yleistymiseen. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan teknologian omaksumiseen liittyviä estäjätekijöitä maailmalla suursuosion saavuttaneen push-to-talk-ääniviestimisen omaksumattomuuden kautta. Tämä tutkimus pohjautuu teknologian omaksumattomuudesta aiemmin tehtyihin tutkimuksiin ja laadullisten haastatteluiden avulla kerättyyn empiiriseen aineistoon. Kaikkien kymmenen tutkimusta varten toteutetun haastattelun keräysmetodi on teemahaastattelu. Haastatteluista koostettua aineistoa verrataan aihepiiriä käsittelevien aiempien tutkimusten tulosten pohjalta luotuun teknologian omaksumattomuuden synteesiteoriaan. Tutkimustulosten tavoitteena on selittää ääniviestimisen verrattain alhaista suosiota Suomessa sekä osoittaa teknologian omaksumattomuutta selittäviä tekijöitä. Tutkimuksessa saatujen tulosten arvoa voidaan pitää hyvin merkittävänä, sillä ääniviestimisen omaksumattomuutta estäviä tekijöitä ei ole tutkittu tässä laajuudessa koskaan aiemmin. Yhdessä teknologian omaksumattomuuden estäjätekijöiden synteesiteorian kanssa tutkimustulokset osoittavat lukuisia omaksumattomuuden vaikutustekijöitä, joita aiemmat teoriat eivät tunnista. Keskeisimpinä tuloksina ääniviestimisen omaksumisen estäjinä esitetään koetun hyödyn alhaisuus, ääniviestimisen nolous ja suomalaisten ujous.