Suomalaisten pörssiyhtiöiden irtisanomiset : kannattavuusseuraukset lyhyellä aikavälillä - Korpinen, Otto (2016)
Kollektiiviperusteiset irtisanomiset ovat vakiinnuttaneet paikkansa liikkeenjohdollisena perustoimenpiteenä kannattavuuden parantamiseksi. Tämä tutkimus paneutuu asiaan taloudellisten seurausten näkökulmasta. Menetelmällisesti tutkimus pohjautuu De Meusen, Vanderheidenin ja Bergmannin vuonna 1994 julkaistuun artikkeliin ”Announced Layoffs: Their Effect on Corporate Financial Performance”. Tutkimusongelmina on selvittää, onko kollektiiviperusteisilla irtisanomisilla vaikutusta suomalaisten pörssiyhtiöiden kannattavuuteen, ja eroaako irtisanoneiden yhtiöiden taloudellinen suorituskyky yhtiöistä, jotka eivät irtisanoneet. Yhtiöiden kannattavuutta tarkasteltiin vuosilta 2010-2014, ja irtisanomisia 2012-2014. Tutkimusryhmät jaettiin vuonna 2012 irtisanoneisiin ja vuosina 2012-2014 irtisanomisista pidättäytyneisiin suomalaisiin pörssiyhtiöihin. Ensimmäisen hypoteesin mukaan irtisanomisilla on tilastollisesti merkitsevä vaikutus suomalaisten pörssiyhtiöiden kannattavuuteen, toisen hypoteesin mukaan irtisanoneiden ja ei-irtisanoneiden yhtiöiden kannattavuus eroaa merkitsevästi toisistaan. Tutkimus ei tue kumpaakaan hypoteesia. Regressioanalyysin perusteella irtisanomisilla ja kannattavuudella ei ole merkitsevää vaikutusta kohdeyhtiöiden kannattavuuteen. Li-säksi irtisanoneiden ja ei-irtisanoneiden suomalaisten pörssiyhtiöiden välillä havaittiin vain yksi tilastollisesti merkitsevä ero tilikauden voittoprosentin osalta. Täten toinen hypoteesi, jonka mukaan irtisanoneiden ja ei-irtisanoneiden suomalaisten pörssiyhtiöi-den välillä olisi merkitsevä ero, hylätään.