Pääministeri Alexander Stubb Twitterissä : henkilökuva ja itsensä esittämisen strategiat - Kettunen, Nina; Pennala, Veera (2016)
Tämän tieteellisen tutkielman tarkoituksena oli kuvata ja ymmärtää pääministeri Alexander Stubbin henkilökuvan hallintaa Twitterissä. Tavoitteena oli vastata siihen, millainen henkilökuva Alexander Stubbista hänen twiittiensä perusteella muodostuu, ja mitä itsensä esittämisen strategioita Alexander Stubbin twiiteistä voidaan tunnistaa. Tutkimusaineisto koostui Alexander Stubbin käyttäjätililtä loka- ja joulukuussa 2014 julkaistuista twiiteistä, joita oli 312 kappaletta. Tutkimusaineiston analysoinnissa on käytetty laadullista, aineistolähtöistä sisällönanalyysiä sekä teoriasidonnaista analyysiä. Teoriasidonnaisen analyysin käytöllä pyrittiin ohjaamaan vastausten etsimistä tutkimustehtävää ajatellen. Henkilökuvan katsottiin muodostuvan siitä, mitä henkilö sanoo, miten hän toimii ja miten hän sijoittaa itsensä vuorovaikutusympäristöön. Itsensä esittämisen strategiat olivat tunnistettavissa toimintaa tarkastelemalla. Tässä tutkimuksessa sosiaalisen median sovellus Twitter oli vuorovaikutusympäristö, jossa Alexander Stubb puhui ja toimi. Tutkimusten tulosten perusteella Alexander Stubbista muodostui henkilökuva, joka loi vaikutelman asiantuntevasta, aktiivisesta, vuorovaikutukselle avoimesta, valveutuneesta, monipuolisesta, positiivisesta ja nykypoliitikolta vaadittavien odotusten täyttävästä henkilöstä. Itsensä esittämisen strategioista voitiin tunnistaa itsensä esille tuominen tai itsensä mainostaminen, miellyttäminen ja esimerkkinä toimiminen. Tutkimustulosten perusteella Alexander Stubbin Twitter-viesteissä personoituvat hänen vaikutuspiirissään yleisesti ihaillut arvot ja hänen voidaan katsoa hyödyntävän hyvyyttä eräänlaisena vallankäytön välineenä.