L’image publique de Timo Soini en 2010-2012 dans 6 articles des journaux Le Monde et Le Figaro - Reijo, Saija (2016)
Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin perussuomalaisten puheenjohtajalle, Timo Soinille rakentuvaa julkisuuskuvaa kahden ranskalaisen sanomalehden (Le Monde ja Le Figaro) uutisartikkeleissa. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää millaisia diskursseja lehdet liittävät Timo Soiniin häneen kohdistuvassa uutisoinnissa. Populistinen puolue, Perussuomalaiset, onnistui saamaan historiallisen 3. sijan vuoden 2011 eduskuntavaaleissa, mikä huomioitiin laajasti myös muiden Euroopan maiden medioissa. Median valta yhteiskunnassamme on kiistatta suuri. Toimittajien tehtävä on välittää kansalaisille oikeaa tietoa yhteiskunnastamme, mutta paine saada uutisoinnista viihdyttävä, on suuri. Uutisen laatiminen kuten kaikki muukin kielenkäyttö on aina täynnä valintoja, mikä mahdollistaa tiettyjen asioiden korostamisen toisten varjolla. Tutkimuksen aineisto koostui kuudesta Le Monden ja Le Figaron nettisivustoilla julkaistuista uutisartikkelista vuosilta 2010 – 2012, jolloin perussuomalaiset saivat suurta kannatusta Suomessa. Tutkimuksen teoreettinen tausta pohjautui Norman Fairclough’n kehittelemään kriittiseen diskurssianalyysiin. Soiniin liitettäviä diskursseja selvitettiin analysoimalla Soinista käytettyjen nimitysten luonnetta sekä toimituksen valitsemien suorien sitaattien teemoja. Analyysin perusteella huomattiin 2 selkeää Soini-diskurssia: vahvan johtajan diskurssi sekä isänmaallisen poliitikon diskurssi.