Toimialojen työmarkkinoiden polarisaatio Suomessa - Heikkilä, Karita (2016)
Tämä pro gradu-työ tutkii työmarkkinoiden polarisaatiota Suomessa, ja erityisesti mi-ten se ilmenee toimialoilla. Tutkimuksessa selvitetään polarisoituvatko toimialojen työmarkkinat Suomessa, mitkä tekijät vaikuttavat työmarkkinoiden polarisaatioon ja mitä seurauksia mahdollisella polarisoitumisella voi olla. Tutkimuksen tarkasteluajan-kohta sijoittuu vuosille 1995–2009. Johtopäätökset toimialojen työmarkkinoiden polari-saatiosta tehtiin tarkastelemalla polarisaatioindeksejä ja eri palkkaryhmien työlli-syysosuuksien muutoksia. Valtaosalla toimialoista havaittiin ainakin jonkinasteista työmarkkinoiden polarisaatiota. Työmarkkinoiden polarisaation kaikki tunnusmerkit täyttäviä toimialoja löydettiin kuusi: muiden ei-metallisten mineraalituotteiden valmis-tus, koneiden ja laitteiden valmistus, moottoriajoneuvojen ja perävaunujen valmistus, muiden kuljetusvälineiden valmistus, televiestintä ja johdon konsultointi. Toimialoja, joissa ei havaittu työmarkkinoiden polarisoitumista ollenkaan olivat entisöinti ja ko-neiden asennus, talonrakentaminen, erikoistunut rakennustoiminta sekä moottoriajo-neuvojen tukku-ja vähittäismyynti ja korjaus. Toimialojen työmarkkinoiden polarisoi-tumiseen ovat vaikuttaneet ainakin teknologinen kehitys, työn rutiinisuus ja ulkoistet-tavuus.