Varhaiskasvatuksen organisaatiomuutos ja johtaminen - Salonen, Satu-Maarit; Valkeejärvi, Mari (2016)
Tutkimuksen tarkoituksena on tuottaa lisää tietoa varhaiskasvatuksen hajaute-tun organisaation johtamisesta ja sen mukanaan tuomista muutoksista päivä-kodin johtajien työhön. Muutos hajautettuun organisaatioon suomalaisessa varhaiskasvatusjärjestelmässä on tuonut päiväkodin johtajan johdettavaksi useampia varhaiskasvatusyksiköitä yhden sijaan. Tutkimuksen teoriaosassa kuvataan organisaatiota, johtamista ja organi-saatiomuutosta kohdistuen tarkemmin varhaiskasvatuksen johtamiseen ja ha-jautettuun organisaatioon. Tutkimuksen avulla selvitetään, miten päiväkodin johtajat tulkitsevat organisaatiomuutosta yhden yksikön johtajasta useamman yksikön johtajaksi. Tutkimuksen aineisto kerättiin kahden ryhmäkeskustelun avulla. Aineiston analyysiin on käytetty aineistolähtöistä sisällön analyysiä. Tutkimuksen eri vaiheissa on huomioitu tutkimuksen eettiset periaatteet. Tutkimuksen tuloksina tulee esiin, että hajautettuun organisaatioon siir-tymisen seurauksena päiväkodin johtajan pitää uudelleen organisoida työtänsä työajan riittämiseksi. Organisaatiomuutoksessa on tärkeää, että muutoksen kohteena olevat henkilöt pääsevät vaikuttamaan muutosprosessiin ja saavat riittävästi tukea muutoksen eri vaiheissa. Jaetun johtajuuden merkitys hajaute-tun organisaation johtamisessa korostuu ja henkilöstön itseohjautuvuus pai-nottuu. Tutkimuksen tieto on sovellettavissa vastaaviin varhaiskasvatuksen organisaatioihin.