Homo- and heterometallic metal atomic strings - Sahamies, Joona (2016)
Pro gradu -tutkielmani keskittyy metallofiiliseen vuorovaikutukseen ylipäätänsä ja etenkin metallofiiliseen vuorovaikutukseen metalliatomiketjuissa. Metallopolymeerien ja niiden erään alaluokan, laajennettujen metalliatomiketjujen (EMAC), määritelmät esitellään sekä niiden käyttökohteista ja ominaisuuksista on esimerkkejä. Metallofiilinen vuorovaikutus metalliatomien attraktiivista vuorovaikutusta, jossa metallien elektronikuori on täynnä (s2 tai d10) tai käyttäytyy, kuten se olisi täynnä (d8). Se on voimakkuudeltaan korkeintaan vetysidoksen luokkaa. Tätä metallofiilistä vuorovaikutusta esiintyy myös samanmerkkisesti varattujen metalli-ionien välillä. Metallofiilinen vuorovaikutus koostuu pääosin dispersiivisestä vuorovaikutuksesta, mutta se koostuu myös osin ionisesta vuorovaikutuksesta ja vaihtovuorovaikutuksesta. Suhteellisuusteoreettiset vaikutukset voimistavat sitoutumista.