Nuorten miesten kokemuksia palvelusta ja osallisuudesta aikuissosiaalityössä - Juvonen, Tuila (2016)
Tutkielman tehtävänä on selvittää, millaisia kokemuksia aikuissosiaalityön nuorilla miesasiakkailla on aikuissosiaalityön palvelusta ja osallisuudesta. Empiiriinen aineisto hankittiin teemahaastattelemalla 5 aikuissosiaalityön miesasiakasta, jotka olivat iältään 23-32 vuotiaita. Aineiston analyysissä käytettiin laadullista sisällönanalyysia. Haastattelut litteroitiin tekstitiedostoiksi ja niistä etsittiin mainintoja sosiaalityön palvelukokemuksista ja osallisuudesta. Havainnot pelkistettiin ja ryhmiteltiin uudelleen teemahaastattelurunkoa apuna käyttäen. Analyysitulokset osoittavat että nuorilla miehillä on hyviä kokemuksia aikuissosiaalityöstä. Hyvä kokemus muodostuu sosiaalityöntekijän kanssa tapahtuvasta vuorovaikutuksesta, työskentelyn ennakoitavuudesta ja asioiden (mm. toimeentulotuki) sujumisesta. Sosiaalityö mahdollistaa osallisuuden kokemuksia. Osallisuus syntyy miesten kokemuksesta kuulluksi tulemisesta ja heidän oman elämänsä asiantuntijuuden huomioimisesta työskentelyssä. Sosiaalityön kokemusten kuvauksissa oli ristiriitoja, joka liittyy siihen, että sosiaalityössä ei huomioida riittävästi asiakkaiden toiveita ja tarpeita. Nuoret miehet sopeuttivat toimintatapojaan organisaation vaatimusten mukaan. Nuorten kertomuksissa tuli ilmi sosiaalityön asiakkuudessa olemisen ”hinta”. Hinta oli osittainen omista oikeuksista ja osallisuudesta luopuminen. Osallisuudesta ja oikeuksista luopuminen näkyi esimerkiksi epäselvien asioiden hyväksymisenä kyseenalaistamatta niitä. Asiakkuudesta tuotettiin oikeutuspuhetta, jolla selitettiin suostumista viraston ehdoilla toimivaan palveluun.