Data-interface productization in SaaS-environment, Case study - Lehtonen, Sami (2015)
Asiakasprojektien tehokas läpivienti on huomattavan tärkeää ohjelmistoliiketoiminnassa, joten myös kaikkien ohjelmistotuotteen osa-alueiden tulisi olla toteutettavissa toistettavilla prosesseilla ja niitä tulisi voida lähestyä samasta näkökulmasta projektista riippumatta. Tämän työn tarkoitus oli kerätä tietoa aikaisempien tutkimusten avulla tuotteistamisesta ja data-liittymistä, erityisesti SaaS-mallin kontekstissa. Tiedonkeruun lisäksi tutkittiin data-liittymien tuotteistamista konstruktiivisen tapaustutkimuksen avulla. Kirjallisuuskatsauksessa aiheen pääteemat käytiin läpi selittäen käsitteistöä ja antamalla käytännönläheisempiä esimerkkejä käsitteiden tiimoilta. Data-liittymille annettiin sopiva määritelmä yhdistelemällä aikaisempaa tutkimusta ja tämän tutkimuksen erityispiirteitä. Kolmesta pääteemasta tuotteistamista käsiteltiin läpikotaisimmin, antaen esimerkkejä tuotteistamisen prosessin mahdollisista haasteista ja käymällä tuotteistamisen mittauksen keinoja läpi. SaaS-mallin määritelmä käytiin lyhyesti läpi, minkä yhteydessä esiteltiin myös mahdollisia mallin erityispiirteitä jotka voivat vaikuttaa tuotteistamiseen verrattuna perinteisempiin ohjelmistoratkaisuihin. Kävi ilmi että niin tuotteistuksen, kuin myös data-liittymien kohdalla, termien määrittely on tiukasti sidoksissa kulloiseenkin kontekstiin ja organisaation piirteisiin. Kirjallisuuteen peilaten toteutettiin konstruktiivinen tapaustutkimus, jossa arvioitiin kohdeorganisaation ohjelmistotuotteen data-liittymiä tuotteistuksen käsitteen tiimoilta. Suurimmat ongelmat tuotteistamisessa löydettiin dataliittymien implementoinnista ja siihen liittyvien prosessien määrittelystä organisaation sisältä, sekä kuinka eri vastuut ja toiminnot tulisi priorisoida ja jakaa projektitekemisen aikana. Tämän tueksi tutkimuksen tuloksena luotiin malli jonka tarkoituksena on tukea päätöksentekoa implementointiprosessin aikana. Malli keskittyy ETL – metodologian mukaiseen vastuujaotteluun ja niihin liittyvien toimintojen jakamiseen asiakasprojektin osapuolten kesken.