Tekninen velka hallinnoinnin näkökulmasta : tunnusta, tunnista ja rajoita - Lehojärvi, Jaana (2016)
Teknisen velan määrää nykyisissä ohjelmistoissa ei tiedetä tarkasti, eikä ole tarkkaa tietoa myöskään sen hinnasta, mutta globaalin IT-velan on ennustettu mahdollisesti nousevan yhteen triljoonaan dollariin vuoden 2015 aikana. Teknisen velan vaikutukset taas ulottuvat kaikkiin ohjelmistotuotantoyrityksiin ja niiden kautta käyttäjiin ja näin ollen koko ympäröivään maailman. Tutkielmassa käsitellään teknistä velkaa, mitä tekninen velka on, mistä teknisen velan hallinnointi koostuu ja kuinka teknistä velkaa hallinnoidaan. Tutkielman tutkimusmenetelmänä on kirjallisuuskatsaus, jonka kautta asioita käsitellään. Teknisen velan metafora on esitelty jo 1990-luvulla, jolloin sen perusteena oli hätäisesti tehty koodi. Tämän jälkeen metaforaa, ja määritelmää yleisesti, on laajennettu koskemaan lähes kaikkia ohjelmistotuotantoon kuuluvia asioita ja tätäkin laajemmin. Yleistäen voitaneen sanoa, että tekninen velka on jokin ohjelmistossa oleva tai siihen liittyvä asia, joka haittaa sujuvaa ohjelmiston jatkokehitystä tai ylläpitoa ja lisäksi sillä on merkittävä rahallinen vaikutus. Toisaalta tekninen velka on hyvin monitahoinen, vivahteikas ja hankalakin asia, johon ei löydy yhtä yksiselitteistä vastausta, vaan se on aina riippuvainen myös kontekstista, jossa sitä käytetään. On hyvä myös huomata, että teknistä velkaa syntyy kaikilla organisaation tasoilla ja että tekninen velka on koko organisaation yhteinen asia. Teknisen velan hallinnoinnilla hoidetaan ja seurataan muun muassa teknisten velkojen hinnan muodostumista, priorisointia, takaisinmaksua ja koron kasvua. Teknisen velan hallinnointi nähdään hyvin tärkeänä välineenä hallita niin ohjelmistojen laatua kuin niiden kustannuksiakin, unohtamatta kilpailutilanteita ja liiketoiminnallisia strategioita. Teknisen velan hallinnointiin on vähänlaisesti työkaluja, eivätkä ne kata kaikkia hallinnoinnin osa-alueita. Toisaalta se, millä välineillä hallinnointia hoidetaan, ei lopulta ole ratkaisevaa, kunhan kaikki osapuolet ovat aina tietoisia teknisen velan kulloisestakin tilanteesta. Tutkielman lopputuloksena ovat yleiskuvaukset teknisestä velasta, sen hallinnoinnista sekä näiden merkityksestä.