Monikulttuurinen varhaiskasvatusympäristö : "kasvetaan kahden kulttuurin kansalaisiks" - Tikka-Uguccioni, Jaana (2016)
TIIVISTELMÄ Tikka-Uguccioni, Jaana. 2016. Monikulttuurinen varhaiskasvatusympäristö: ”Kasvetaan kahden kulttuurin kansalaisiks”. Varhaiskasvatustieteen pro gradu -tutkielma. Jyväskylän yliopisto. Kasvatustieteiden laitos, 88 sivua. Monikulttuurisuus näkyy varhaiskasvatusympäristöissä erilaisina haasteina ja mahdollisuuksina. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, miten las-tentarhanopettajat kuvaavat päiväkotien monikulttuurista varhaiskasvatusym-päristöä ja miten monikulttuurisuus näkyy päiväkotien fyysisissä ympäristöis-sä. Lisäksi tutkimuksessa selvitetään monikulttuurisuuskasvatuksen toteutu-mismuotoja varhaiskasvatuksen kontekstissa. Tämän laadullisen tutkimuksen aineisto on kerätty haastattelemalla nel-jää lastentarhanopettajaa sekä havainnoimalla ja valokuvaamalla näiden päi-väkotien fyysistä ympäristöä eräässä länsisuomalaisessa kunnassa. Tutkimustulokset osoittavat, että monikulttuurinen varhaiskasvatusym-päristö rakentuu kokonaisuudesta, johon kuuluu neljä osa-aluetta: työnantaja, työyhteisö, työntekijä ja perheet. Monikulttuurisuuden fyysiset ilmenemis-muodot muodostuvat monikulttuurisuuden näkyvyydestä, monikulttuurisuu-teen liittyvästä materiaalista ja monipuolisista kommunikaatiomenetelmistä. Monikulttuurisuuskasvatusta toteutetaan päiväkodeissa erilaisten kulttuurien esiintuomisella, tasa-arvo- ja suvaitsevaisuuskasvatuksella sekä kieli- ja uskon-tokasvatuksen keinoin. Keskeisimpänä johtopäätöksenä voidaan todeta, että monikulttuurisuus tulee parhaiten näkyviin, kun työntekijät yhdessä vanhempien kanssa rakenta-vat varhaiskasvatusympäristöä monikulttuurisuuden hengessä.