Kybervakuuttaminen ja siihen liittyvät haasteet - Salo, Mikko-Petteri (2016)
Nykypäivän teknologiayhteiskunnassa yritykset tulevat yhä alttiimmiksi verkostoitumisen mahdollistamille riskeille. Kybervakuutuksella yritykset voivat varautua näihin riskeihin siirtämällä niitä vakuutusyhtiölle. Huolimatta kyberrikollisuuden kasvusta ja kybervakuutusalan nopeasta kehityksestä viime vuosien aikana, ei aihetta ole tutkittu paljoa. Tämän tutkielman tarkoituksena on antaa yleiskuva kybervakuuttamisesta. Tutkielmassa tarkastellaan alan kehitystä, kybervakuutuksen tarpeen muodostavia tekijöitä, erilaisia kybervakuutustuotteita sekä markkinatilannetta. Lisäksi tutkitaan kybervakuuttamiseen liittyviä haasteita vakuutusyhtiön näkökulmasta. Tutkimus toteutettiin kirjallisuuskatsauksena perustuen aiheesta aikaisemmin tehtyihin tieteellisiin tutkimuksiin. Tämän lisäksi lähdemateriaalina käytettiin vakuutusyhtiöiden tarjoamaa kaupallista materiaalia vakuutusten sisällöstä ja kattavuudesta. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että kybervakuuttaminen on vielä vakiintumaton sekä käsitteenä että alana. Kybervakuutustuotteita on edelleen saatavilla rajoitetusti, joskin kybervakuutusta tarjoavien vakuutusyhtiöiden määrä on jatkuvassa nousussa. Kybervakuutusmarkkinat ovat kasvaneet viime vuosien aikana nopeasti, ja kasvun odotetaan jatkuvan myös tulevina vuosina. Kasvua kiihdyttävät erityisesti kyberrikollisuus sekä uudet lainsäädännöt, jotka velvoittavat yrityksiä tiedottamaan asiakkailleen tietomurrosta. Haasteiksi vakuutusyhtiön kannalta todettiin kyberrikollisuus ja kasautuvat riskit, ja tätä kautta vakuutusten oikeanlainen hinnoittelu. Myös epäsymmetri-nen informaatio vakuutusyhtiön ja vakuutetun yrityksen välillä todettiin haasteeksi.