Tietohallintojohtajan muuttuva rooli Suomessa - Pölönen, Matti (2016)
Tämä tutkimus käsittelee tietohallintojohtajan muuttuvaa roolia, tiedonjohtamista, tiedolla johtamista sekä IT- ja liiketoimintastrategian välistä yhteyttä. Tutkimuksessa yritettiin löytää vastaus kysymykseen: Miten tietohallintojohtajan rooli on muuttunut Suomessa viimeisen viiden vuoden aikana ja miten se tulee muuttumaan tulevaisuudessa. Tutkimuksessa tarkasteltiin myös, onko muutos tiedon johtamisesta tiedolla johtamiseen yksi muutokseen vaikuttavista tekijöistä. Tutkimus koostui teoreettisesta osuudesta ja haastattelututkimuksesta. Teoreettisessa osuudessa luotiin katsaus erilaisiin tutkimuksiin tietohallintojohtajan roolin muutoksesta, tietohallinnon ja liiketoiminnan välisestä strategisesta suhteesta sekä tiedonjohtamisesta ja tiedolla johtamisesta Tätä katsausta hyväksikäyttäen luotiin haastattelututkimusta varten tutkimusmalli, joka tarkensi tutkimusongelman kannalta tärkeät teemat. Haastattelututkimuksen kohteena oli ryhmä suomen viidenkymmenen liikevaihdoltaan suurimman yrityksen tietohallintojohtajia. Tutkimuksessa keskityttiin Suomeen ja haettiin tietohallintojohtajien näkemystä tietohallintojohtajan roolin muutokseen, tietohallintojohtajan tarvitsemiin kompetensseihin, sekä tiedolla johtamisen vaikutuksesta tietohallintojohtajan rooliin. Tulokset osoittivat, että tietohallintojohtajan rooli on muuttumassa, mutta muutos ei ole niin raju kuin voisi kuvitella. Tietohallinnon ja samalla tietohallintojohtajan rooli on muuttumassa palveluntuottajasta yhä enemmän liiketoimintaa konsultoivaan suuntaa. Kompetensseista korostuivat johtamistaidot, erityisesti ihmisjohtamistaidot. Teknisen osaamisen vaatimukset olivat pienenemässä. Tiedon johtamisen muuttuminen tiedolla johtamiseksi vaikutti tietohallintojohtajan rooliin, mutta vaikutus oli oletettua pienempi ja hyvin toimialakohtainen