Motivaation yhteys painoon liittyvään psykologiseen joustavuuteen ja syömisen säätelyyn - Tsupari, Heidi (2015)
Tausta: Syömisen säätelyn ymmärtäminen on tärkeää ylipaino-ongelmiin vaikuttamisessa. Syömisen säätelyyn liittyviä prosesseja ovat esimerkiksi painoon liittyvä psykologinen joustavuus, intuitiivinen syöminen ja hedoninen syöminen. Itseohjautuvuusteoria puolestaan käsittelee erilaisia käyttäytymisen säätelyn tapoja, jotka määräytyvät motivaation laadun mukaan. Motivaation laatu ja painoon liittyvä psykologinen joustavuus ovat kiinteästi yhteydessä yksilön arvoihin. Näiden muuttujien yhteyksiä ei juuri ole tutkittu. Tarkoitus: Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää syömisen säätelyn motivaation yhteyksiä painoon liittyvään psykologiseen joustavuuteen, intuitiivisen syömisen säätelynosatekijöihin ja hedoniseen syömiseen sekä painomuutoksiin hyväksymis- ja omistautumisterapiaan perustuviin elämäntapainterventioihin (ryhmä- tai mobiili-interventio) osallistuvilla ylipainoisilla aikuisilla. Metodit: Tässä tutkimuksessa motivaatiolajien (REBS), sekä intervention yhteyksiä painoon liittyvään psykologiseen joustavuuteen (AAQ-W) ja syömisen säätelyyn (IES, HTAS ja BMI) tarkasteltiin muutosten välisten korrelaatioiden, välittäjäanalyysin, sekä moderaattorianalyysin avulla. Interventio oli hyväksymis- ja omistautumisterapiaan perustuva ryhmä- ja mobiili muotoinen elämäntapainterventio. Tulokset: Painoon liittyvän psykologisen joustavuuden muutos välitti autonomisen motivaation muutoksen vaikutusta paino muutokseen, intuitiivisen syömisen muutokseen ja erityisesti osatekijöiden syöminen perustuen fysiologisiin syihin ja luottamus sisäisiin vihjeisiin, sekä ruuan palkkiona käyttämisen muutokseen. Painoon liittyvän psykologisen joustavuuden muutos muuntaa autonomisen motivaation muutoksen yhteyttä painoindeksin muutokseen ja intuitiivisen syömisen alakategorian rajoittamaton lupa syödä muutokseen. Jos painoon liittyvä psykologinen joustavuus nousee, on autonomisen motivaation kasvu voimakkaammin yhteydessä painonlaskuun ja rajoittamattoman luvan syödä vähentymiseen. Johtopäätökset: Tuloksista voidaan päätellä, että painonhallinnan tukea suunniteltaessa on hyvä ottaa huomioon sekä autonomisen motivaation että painoon liittyvän psykologisen joustavuuden lisääminen. Syömisen säätelyyn liittyvät motivaation lajit, sekä painoon liittyvä psykologinen joustavuus heijastelevat arvoja, joten arvojen selkeyttäminen on painonhallinnan kannalta oleellista.