Nuorten musiikillinen tunneilmaisu ja yhteydet empatiaan - Rusanen, Anne (2014)
Tämän pro gradu –tutkimuksen tarkoituksena oli tarkastella nuorten musiikin avulla tapahtuvaa tunneilmaisua sekä sen mahdollisia yhteyksiä empaattisuuteen. Tutkimuksessa haluttiin selvittää, kuinka nuoret muokkaavat musiikin rakenteellisia piirteitä ilmaistakseen erilaisia tunteita. Tarkastellut musiikin piirteet olivat tempo, äänenvoimakkuus, äänenkorkeus, artikulaatio ja sointiväri. Tunteiden ilmaisua tutkittiin kolmen perustunteen, ilon, surun ja vihan, osalta. Tutkimukseen osallistui 61 noin 14-vuotiasta nuorta. Tunneilmaisuaineisto kerättiin musiikin muokkaamiseen kehitetyn musiikkimuuntimen (Music Box) avulla, ja empaattisuuden mittaamiseen käytettiin Empatiamittari IRI:a (Interpersonal Reactivity Index). Tunneilmaisuaineiston analysointimenetelmänä käytettiin toistomittausten varianssianalyysia, ja musiikillisen tunneilmaisun ja empaattisuuden yhteyttä tarkasteltiin Pearsonin korrelaatiokertoimen avulla. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että eri tunteiden ilmaisemiseen käytettiin erilaisia musiikillisia keinoja. Iloa ilmaistiin nopealla tempolla, suurella äänenvoimakkuudella, korkealla äänenkorkeudella, staccato-artikulaatiolla sekä kirkkaalla sointivärillä. Surua taas ilmaistiin hitaalla tempolla, pienellä äänenvoimakkuudella, matalalla äänenkorkeudella, legato-artikulaatiolla sekä samealla sointivärillä. Vihaa puolestaan ilmaistiin nopealla tempolla, suurella äänenvoimakkuudella, matalalla äänenkorkeudella, legato-artikulaatiolla sekä samealla sointivärillä. Empatian ja tunneilmaisun väliltä löytyi niin ikään merkitseviä yhteyksiä: empaattisemmat henkilöt ilmaisivat myös vahvemmin tunteita musiikin välityksellä. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että nuoret ilmaisevat musiikin avulla tunteitaan samansuuntaisilla keinoilla kuin etenkin aikuisten mutta myös lasten on aiemmissa tutkimuksissa todettu ilmaisevan. Poikkeuksellisena löydöksenä tässä tutkimuksessa oli vihan ilmaisu, joka mahdollisesti kehityksellisistä tai nuorisokulttuuriin liittyvistä syistä poikkesi aiemmista aikuisilta saaduista tuloksista. Se, että empaattisuus näytti ikään kuin voimistavan musiikillista tunneilmaisua, antaa rohkaisevia viitteitä siitä, että musiikillinen tunneilmaisu ja tunnetaidot voivat olla yhteydessä toisiinsa.