Portti väkivallattomaan elämään : hyväksymis- ja omistautumisterapeuttinen verkkointerventio lähisuhdeväkivallan tekijöille - Pekkonen, Anu; Holopainen, Riikka (2015)
Lähisuhdeväkivalta on vaiettu ongelma, mutta sen seuraukset ovat merkittäviä niin yksilö- kuin yhteiskuntatasollakin. Väkivallan tekijöiden vähäinen hakeutuminen avun piiriin on tyypillistä, sillä oman avuntarpeen tunnustaminen on vaikeaa. Tästä syystä lähdimme pro gradu -tutkielmassamme kehittämään anonyymiä matalan kynnyksen verkkointerventiota lähisuhdeväkivallan tekijöille. Tutkielmassa kuvaamme, kuinka muokkasimme Melissa Duplantiksen kehittämästä hyväksymis- ja omistautumisterapeuttisesta lähisuhdeväkivallan tekijöille suunnatusta ryhmäterapiaohjelmasta samaiselle kohderyhmälle soveltuvan itseapuverkkointervention. Kuvaamme myös, miten mainostimme interventiota mahdollisille koekäyttäjille. Pyysimme palautetta interventioon osallistuneilta koekäyttäjiltä intervention eri osista sekä lopuksi koko interventiosta. Palautteita analysoidessamme kiinnostuksen kohteenamme oli hyväksymis- ja omistautumisterapian soveltuvuus lähisuhdeväkivallan tekijöiden auttamiseen, verkkointervention tarjoamat mahdollisuudet sekä se, kuinka kasvokkaiseksi terapiaksi suunniteltu terapiamanuaali oli muokattavissa itseapuverkkointerventioksi. Koska tutkimuksemme lähtökohdat erosivat perinteisestä pro gradu -tutkielmasta, tutkimusmenetelmäksi valikoitui kehittämistutkimus. Aineistomme oli monitahoinen, ja se koostui kehittämistyön yksityiskohtaisesta kuvauksesta, intervention koekäyttäjien rekrytointiprosessista sekä interventiosta saaduista palautteista. Useista yrityksistä ja laajasta mainostuksesta huolimatta interventioomme osallistui vain yksi koekäyttäjä, joka vastasi kaikkiin palautekyselyihin. Kehittämistyömme tuloksena syntyi verkkointerventio “Portti väkivallattomaan elämään”, joka on nähtävissä osoitteessa https://sites.google.com/site/porttivakivallattomaanelamaan/. Saatujen palautteiden perusteella jotkin hyväksymis- ja omistautumisterapian ydinprosessit tuntuivat koekäyttäjästä vaikeilta, mutta yleisesti palaute verkkointerventiosta oli positiivista. Tulokset koostuivat vain yhden koekäyttäjän palautteista, joten niiden pohjalta ei voi tehdä yleistäviä johtopäätelmiä. Kuitenkin koekäyttäjän myönteinen suhtautuminen viittaa siihen, että verkkointerventiot voisivat tarjota apua lähisuhdeväkivaltaiseen käyttäytymiseen. Täysin itsenäinen verkossa toimiva interventio voi olla kuitenkin liian haastava tälle kohderyhmälle, joten jatkossa olisi mielekästä tutkia ja kehittää osittain tuettuja verkkointerventioita.