Effects of a short psychological intervention on social attention in depression : an eye-tracking study - Nuorva, Jaakko (2015)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tutkia lyhyen psykologisen intervention vaikutusta siihen, kuinka masennuksesta kärsivien huomio jakautui aggressiota tai prososiaalista käyttäytymistä sisältävien kuvien välillä. Kaksi masentuneista osallistujista koostuvaa ryhmää osallistui kahdesti huomion kohdistamista kartoittavaan silmänliiketutkimukseen. Alkumittaus suoritettiin ennen tutkimusryhmän (n=13) terapian alkamista. Jälkimittaus suoritettiin tutkimusryhmän saatua terapiansa loppuun, ennen kontrolliryhmän (n=15) terapian alkua. Tehtävä oli molemmilla kerroilla sama molemmille ryhmille. Osallistujia pyydettiin katsomaan hiljaa kun heille esitettiin kolmekymmentä kuvaparia. Kutakin aggressiivisesta ja prososiaalisesta kuvasta koostuvaa paria esitettiin viiden sekunnin ajan. Samat näyttelijät esiintyivät samassa ympäristössä kuvaparin molemmissa kuvissa. Tarkoitus oli että vain vuorovaikutuksen luonne erottaisi kuvat toisistaan. Kokeen aikana silmänliikekamera tallensi osallistujan oikean silmän liikkeitä. Aineistosta erotettiin kuusi tarkkaavaisuuden kohdistamista eri tavoin kuvaavaa muuttujaa. Kaikilla osallistujilla diagnosoitiin masennus (ICD-10) ennen tutkimuksen alkua. Mielialasta kerättiin tietoa myös kyselylomakkeilla (BDI-II, DASS-D, DASS-A, DASS-S). Tutkimusryhmän saatua terapiansa päätökseen kaikki osallistujat täyttivät kyselylomakkeet uudelleen ja myös diagnostinen tutkimus uusittiin. Yhdeksällä osallistujalla ei enää diagnosoitu masennusta. Heistä kahdeksan oli tutkimusryhmästä. Myös kyselylomakkeiden valossa tutkimusryhmäläisten mielialaoireet olivat selvästi helpottaneet. Silmänliikemuuttujien kohdalla molemmissa ryhmissä havaittiin taipumusta katsoa ensin aggressiota sisältävää kuvaa. Muutoin havaittiin lievää taipumusta katsoa enemmän prososiaalista kuvaa. Hyvästä hoitotuloksesta huolimatta silmänliikemuuttujissa ei havaittu interventiovaikutusta.