Synnynnäisen aerobisen suorityskyvyn vaikutukset varhaiseen tiedonkäsittelyyn HCR- ja LCR-rotilla - Lehtonen, Heidi; Nukari, Ninni (2015)
Aerobisen suorituskyvyn ja fyysisen aktiivisuuden tiedetään olevan yhteydessä aivojen toimintakykyyn ja terveyteen. Liikunnan on todettu tehostavan oppimista ja muistin toimintaa, sekä vähentävän kognitiivista rappeutumista. Tutkimus on osa AFIS (Active, Fit & Smart) -hanketta, jonka tarkoituksena on selvittää liikunnan ja aerobisen suorituskyvyn vaikutusta oppimiseen ja oppimisen edellytyksiin. Vaikutuksia tutkittiin vertailemalla eroja varhaisessa tiedonkäsittelyssä HCR- ja LCR-rotilla, jotka eroavat synnynnäisen aerobisen suorituskyvyn suhteen toisistaan. Eroja varhaisessa tiedonkäsittelyssä selvitettiin akustisella startle -koeasetelmalla. Tällä asetelmalla tutkittavia varhaisen tiedonkäsittelyn prosesseja ovat startle-refleksi ja sen moduloitumiseen liittyvät ilmiöt, kuten lyhytaikainen habituaatio ja prepulse inhibitio, jota pidetään sensorimotorisen gatingin mittarina. Tulosten mukaan synnynnäisellä aerobisella suorituskyvyllä on vaikutusta varhaiseen tiedonkäsittelyyn. Tätä kuvastaa HCR-rottien suurempi startle-habituaatio sekä nopeampi tiedonkäsittely verrattuna LCR-rottiin. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että aerobinen suorituskyky on yhteydessä oppimisen taustalla vaikuttavien hermostollisten tekijöiden toimintaan.