Activity changes in dorsal hippocampus and ventral striatum during trace fear conditioning in rats - Nordling, Iida (2014)
Tutkielman aiheena oli perehtyä theta-aktiivisuuden muutoksiin dorsaalisessa hippokampuksessa sekä striatumissa pelkoehdollistamisen aikana. Theta-oskillaatiot ovat tyyppillisiä hippokampukselle ja tutkimuksen tarkoituksena oli saada aiemman teorian rinnalle tarkempaa tietoa siitä mitä hippokampuksessa ja striatumissa tapahtuu oppimisen aikana. Tutkimus toteutettiin pelkoehdollistamisasetelmaa käyttäen. Ehdottomana ärsykkeenä toimi sähköisku ja ehdollisena ärsykkeenä 4kHz/70dB ääni. Tutkimuksessa oli 14 Sprague-Dawley urosrottaa. Elektrodien avulla kerätty tieto koottiin habituaation, klassisen pelkoehdollistamisen, vihje- ja kontekstitestien sekä ekstinktio asetelmien aikana. Testit videoitiin ja rottien pelkokäyttäytymistä mitattiin laskemalla aika, jonka rotat olivat jähmettyneinä ehdollisen ärsykkeen jälkeen. Theta-aktiivisuus oli korkeampaa ehdollistamisen aikana hippokampuksessa kuin striatumissa. Muuten testin aikana merkittävimmät theta-aktiivisuus tason muutokset olivat dorsaalisessa hippokampuksessa habituaation aikana sekä striatumissa ekstinktion aikana. Habituaation aikana hippokampuksessa ja ekstinktion aikana striatumissa theta-aktiivisuus oli ehdollisen ärsykkeen aikana matalampaa kuin ennen tai jälkeen ehdollisen ärsykkeen. Theta-aktiivisuus oli ekstinktion aikana matalampaa hyvien oppijoiden ryhmässä kuin huonojen oppijoiden ryhmässä. Theta-aktiivisuus on selvästi hippokampukselle tyypillistä aktiivisuutta ja erityisen merkittävää ennen ja jälkeen ehdollisen ärsykkeen, mutta ei ehdollisen ärsykkeen aikana. Striatumin theta-aktiivisuudella saattaa olla merkitystä ekstinktiolle. Kuten myös aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, theta-aktiivisuus on erittäin tyypillistä hippokampukselle oppimisen kannalta. Striatumissa aktiivisuus on vähäisempää, mutta merkittävää mahdollisesti erityisesti pois-oppimisen aikana.