Pariterapia parisuhdeväkivallan hoidossa : asiakkaiden tyytymättömyys ja siihen vaikuttaneet tekijät - Mäkinen, Riina; Lempinen, Assi (2015)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millaista tyytymättömyyttä terapiaan asiakkaat tuovat sanallisesti esille pariterapiatapaamisten aikana. Tämän lisäksi pyrimme selvittämään, mitkä tekijät terapiatilanteessa ovat voineet vaikuttaa vähintään toisen asiakkaan tyytymättömyyteen. Tutkimuksemme on osa Jyväskylän yliopiston Psykoterapian opetus- ja tutkimusklinikan Pariterapia parisuhdeväkivallan ehkäisemisen keinona -tutkimusta. Tutkimuksemme aineisto koostui kahdeksan heteroparin kymmenestä pariterapiaistunnosta tehdyistä havainnoista. Parit olivat hakeutuneet pariterapiaan parisuhdeväkivallan vuoksi. Lisäksi yhteistä pareille oli se, että mies oli ollut väkivallan tekijä ja nainen uhri. Tarkasteluun valikoituivat ne istunnot, joihin asiakkaat olivat tyytymättömiä. Perehdyimme parien istuntoihin, litteroimme tarkat palautteet sekä teimme havaintoja istuntojen ominaisuuksista. Kirjasimme kaikki istuntojen piirteet, jotka olisivat voineet vaikuttaa alhaiseen arvioon. Analyysimenetelmämme oli sisällönanalyysi, ja tutkimuksemme oli sekä aineistolähtöinen että teoriaohjaava. Litteroimme tarkat palautteet suoraan pariterapiaistuntojen tallenteista. Olimme lisäksi perehtyneet aikaisempiin aiheesta tehtyihin tutkimuksiin ja kirjallisuuteen, ja käytimme teoriaa apuna tekemiemme havaintojen perustelemiseen. Tutkimuksemme tulosten mukaan asiakkaiden pariterapiaistunnoista antama palaute kohdistui puheenaiheisiin, puolison toimintaan, puheenvuorojen epätasapuolisuuteen, terapian hyödyttömyyteen sekä terapeuttien toimintaan. Asiakkaat täyttivät istunnon lopuksi SRS-lomakkeet (Session Rating Scale), joilla arvioitiin tyytyväisyyttä istunnon eri osioihin. Istunnoista tehdyt havainnot karsittiin asiakkaan SRS-arvioiden perusteella. Tämän jälkeen jäljelle jääneet havainnot luokiteltiin SRS-alaskaalojen mukaisesti neljään luokkaan: Terapiasuhde, Päämäärä ja keskustelu, Lähestymistapa sekä Yleisesti. Istunnoilta tehtyjen havaintojen perusteella pariterapiaistuntoihin kohdistunut tyytymättömyys liittyi dialogisuuden puuttumiseen, puheenvuorojen- ja aiheiden epätasajakoon, toiveen huomiotta jättämiseen, terapeuttien puolueellisuuteen, epäolennaisiin keskustelunaiheisiin, terapeutin eriäviin mielipiteisiin, keskustelun etenemiseen ja puolison toimintaan. Tulostemme mukaan asiakkaiden tyytymättömyys liittyi terapiakeskustelun aiheisiin, terapeutteihin, puolisoon ja istuntojen vuorovaikutukseen. Tuloksemme antavat viitteitä siitä, että terapiatilanteen vuorovaikutus ja terapeuttinen yhteistyösuhde ovat iso osa pariterapiaprosessia.