Kuulokynnysten yhteys auditoriseen puheprosessointiin 8-11 -vuotiailla dyslektikoilla ja kontrollilapsilla - Liukku, Paula (2015)
Tutkimuksessa tarkasteltiin kuulokynnysten yhteyttä auditorisen puheprosessoinnin aikana mitattujen ERP – vasteisiisn dyslektikoilla ja normaalisti lukevilla 8 – 11- vuotiaiden suomalaisten lapsilla. Lisäksi haluttiin selvittää, onko kuulokynnys komponenttia selittävä muuttuja. Tutkimukseen osallistui 108 lasta, joista 58 oli dyslektikoita ja 50 kontrolliryhmän lapsia. Kaikki lapset olivat normaalikuuloisia. Ryhmien välistä eroa selvitettiin auditiivisesti esitettyjen vokaaliäänteiden avulla ERP: n kuudella komponentilla. Tutkimuksessa osoittautui, että auditorisen puheprosessoinnin ja kuulokynnysten välistä korrelaatioeroa ilmeni ryhmien välillä. Kontrolliryhmästä poiketen, dyslektikoilla korrelaatiot painottuivat tämän tutkimuksen kolmelle aikaisimmalle komponentille, korrelaatioita oli vähän ja ne ilmenivät kapeammin kuulokynnystaajuuksille. Dyslektikoilla korrelaatioita esiintyi eniten puheärsykkeen aikana ja kontrolliryhmässä ei – puheärsykkeen aikana.