Summary: | Honkala, P. 2016. KENEN KOULU? Koulussa koetun turvallisuuden tarkastelua motivaatioteorioiden ja Paulo Freiren ajattelun valossa. Kokkolan yliopistokeskus Chydenius. Kasvatustieteen pro gradu –tutkielma. 66 sivua.
Tutkimuksen tavoitteena on tarkastella suomalaisten alakoulukokemuksia kautta aikojen. Tarkemmin tutkimuksessa huomioidaan koulussa esiintyvää henkilökohtaisesti koettua sisäistä turvallisuutta ja turvattomuutta, sekä henkilökohtaisesti koettua ulkoista turvallisuutta ja turvattomuutta. Tässä tutkimuksessa esiintyvät turvallisuus ja turvattomuus muodostetaan tutkielmassa käsitteiksi reflektoiden Paulo Freiren ajattelua ja Abraham Maslow’n sekä Edward Decin ja Richard Ryanin motivaatioteorioita.
Tutkimus on laadullinen. Aineisto kerättiin haastattelemalla kahdeksaa Suomessa alakoulua käynyttä, eri ikäistä henkilöä. Tutkimusote ja tutkimuksen taustafilosofia on fenomenologis-hermeneuttinen.
Tuloksista ilmenee, että kaikkein motivoivin kokemus on kokemus sisäisestä turvallisuudesta. Tätä esiintyi tuloksissa jonkin verran. Myös muilta nelikentän osa-alueilta saatujen tulosten perusteella voidaan nähdä, että suomalainen koulu koetaan sitä monista heikentävistä tekijöistä huolimatta myös ulkoisesti turvalliseksi. Voidaan tehdä pohdinnallinen johtopäätös, että suomalaisella koululla on edelleen kaikki mahdollisuudet luoda osaltaan parempaa tulevaisuutta.
Avainsanat: koettu turvallisuus, koettu turvattomuus, fenomenologis-hermeneuttinen tutkimusote, pedagogiikka
|