Koulu ja seksuaalikasvatus sateenkaaren väreissä - Kuusela, Mia-Marja (2016)
Kuusela, Mia-Marja. 2016. Koulu ja seksuaalikasvatus sateenkaaren väreissä. Kasvatustieteen pro gradu -tutkielma. Jyväskylän yliopisto. Opettajankoulutuslaitos. 59 sivua. Pro gradu –tutkimuksessani tutkin millaisia ajatuksia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla nuorilla on koulun seksuaalikasvatuksesta. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää millaisena he kokevat koulun seksuaalikasvatuksen sekä millaisena he näkevät opettajan roolin heidän sateenkaarinuoruudessaan. Tutkimukseni on kvalitatiivinen, jossa on käytetty vuonna 2014 kerättyä sekundaarista kirjoituskeruuaineistoa. Tutkimusaineiston analysoin laadullisen sisällönanalyysin avulla aineistolähtöisestiTutkimustuloksista ilmenee, että useat sateenkaarinuoret kokevat koulun heteronormatiivisena kasvuympäristönä. Nuorten mielestä seksuaalivähemmistöt ovat edelleen melko näkymättömiä ja koulussa vallitsee vaikenemisenkulttuuri. Koulun seksuaalikasvatus koettiin pääosin epämiellyttävänä ja turhauttavana. Nuoret eivät pystyneet samaistumaan käsiteltävään aiheeseen tai he kokivat itsensä tunnilla näkymättömiksi. Nuorten mielestä koulun seksuaalikasvatus oli suunnattu ainoastaan heteroille. Opettajan pienelläkin tuella saattoi olla merkittävä vaikutus heidän sateenkaarinuoruuteensa. Johtopäätökseni mukaisesti nykypäivän koulu ei ole kaikkien koulu, eikä se aseta kaikkia nuoria yhdenvertaiseen asemaan.