Liikunta ja työhyvinvointi Keudan ammattioppilaitosten opettajilla - Nylund, Tommi (2016)
TIIVISTELMÄ Nylund, Tommi 2016. Liikunta ja työhyvinvointi Keudan ammattioppilaitosten opettajilla. Liikuntakasvatuksen laitos, Jyväskylän yliopisto, Liikuntapedagogiikan pro gradu -tutkielma, 69 sivua, 4 liitettä. Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena oli selvittää kyselylomakkeen avulla Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän (Keuda) opettajien liikkumista ja työhyvinvointia. Tutkimuksessa selvitettiin opettajien työtyytyväisyyttä, työkykyä, psyykkistä ja fyysistä terveyttä sekä liikunnan harrastamista vapaa-ajalla. Lisäksi tutkittiin mitä työpaikan tarjoamia liikuntapalveluita käytettiin sekä mitkä seikat vaikuttivat siihen, ettei niihin osallistuttu. Tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksena Keudan yksiköissä syyskuussa 2015. Yksiköt sijaitsevat Järvenpäässä, Keravalla, Mäntsälässä, Nurmijärvellä, Sipoossa ja Tuusulassa sekä yksi aikuispuolen yksikkö sijaitsee Helsingissä. Tutkimuksen mittarina käytettiin tätä tutkimusta varten laadittua kyselylomaketta. Tutkimusaineisto saatiin 245:ltä kyselyyn vastanneelta henkilöltä ja vastausprosentti oli 49. Tulosten tilastollisina menetelminä käytettiin frekvenssiä, keskiarvo ja prosenttijakaumia. Luotettavuutta testattiin muuttujien ristiintaulukoinnissa χ2-testillä. Keudan opettajat ilmoittivat olevansa tyytyväisiä omaan työhönsä. Viisiportaisella asteikolla vastanneiden keskiarvo oli 3.9. Opettajat kokivat, että psyykkinen terveys ja työkyky olivat hyvässä kunnossa sekä joka kuudes harrasti liikuntaa vähintään neljä kertaa viikossa. Naiset kokivat itsensä parempikuntoisiksi kuin miehet. Vapaa-ajalla liikuttaessa ulkoilu ja ulkoliikunta sekä hyötyliikunta ja muun harrastuksen tuoma liikunta (mm. koiran ulkoilutus, marjastus) olivat harrastetuimpia lajeja. Työpaikan tarjoamista liikuntapalveluista käytetyimmät olivat E-passi ja hierontapalvelut, jotka työnantaja osittain korvaa. Naiset osallistuivat miehiä innokkaammin kuntotapahtumiin, kun miehet taas pitivät joukkuepallopeleistä. Opettajat haluaisivat, että liikuntaryhmä löytyisi omasta yksiköstä ja että liikunnassa olisi etusijalla mukava yhdessäolo. Syitä siihen, miksi työpaikan liikuntapalveluita ei käytetty, olivat ajanpuute, aikataulut ja se, että opettajat harrastavat liikuntaa jo muualla. Toivottiin myös, että kerran viikossa saisi käyttää yhden tunnin työaikaa liikuntaan. Saatujen tulosten perusteella voidaan sanoa, että Keudan opettajista suurin osa liikkuu tarpeeksi toimintakyvyn ylläpitämisen kannalta. Työpaikan liikuntapalveluiden käyttöä lisäävinä toimenpiteinä voitaisiin pitää esimerkiksi sitä, että työntekijöiden yhteiset liikuntatunnit alkaisivat heti työpäivän jälkeen ja olisivat kohdennettuja liikunnallisten teemojen mukaan.