Intrinsic aerobic capacity and hippocampal neurogenesis in rat brain - Koski, Kaisa (2015)
Kognitiiviset kyvyt kuten tehokas muisti ja oppiminen ovat tärkeitä hyvinvoinnille. Hippokampus on aivoalue, joka liittyy vahvasti näihin toimintoihin. Hippokampus on myös yksi harvoista aivoalueista, jossa esiintyy aikuisiällä neurogeneesiä eli uusien neuronien syntymistä. Aikuisiän neurogeneesi vaikuttaa olevan tärkeä tekijä hippokampukseen liittyvissä kognitiivisissa kyvyissä. Yksi neurogeneesiä voimakkaasti lisäävä tekijä on aerobinen liikunta. Vielä ei ole kuitenkaan julkaistu tutkimusta sisäsyntyisen aerobisen kunnon vaikutuksesta neurogeneesiin. Tässä tutkimuksessa käytettiin kahta erilaista rottakantaa: rotat oli jalostettu aerobiselta kunnoltaan joko hyväkuntoisiksi tai huonokuntoisiksi. Kaksikymmentä HCR-rottaa (high capacity runner) ja 20 LCR-rottaa (low capacity runner) tutkittiin, jotta saataisiin tietoa hippokampuksessa jakautuvien solujen määrän eroavaisuuksista kantojen välillä. Tutkimuksen rotat eivät harjoittaneet aerobista liikuntaa. Hippokampuksen alueelta kerättiin viipaleita, jotka värjättiin Ki67-värjäyksellä. Jakaantuvat solut laskettiin kahdenkymmenen rotan (10 HCR-rottaa ja 10 LCR-rottaa) jyvässolukerroksesta. HCR-rotilla oli 87.1% enemmän jakautuvia soluja ja tulos oli tilastollisesti erittäin merkitsevä. Ero voi johtua lisääntyneestä solujen jakautumisesta HCR-rotilla, vähentyneestä jakautumisesta LCR-rotilla tai molemmista.