Tärkkelys ja tärkkelysteollisuus

Tässä tutkielmassa tarkasteltiin neljää eniten teollisesti valmistettavaa tärkkelystä (kasveista maissi, kassava, vehnä ja peruna) sekä tärkkelyksien valmistamiseen käytettäviä teknologioita, tuotantomääriä, käyttöä ja maailman markkinoita. Lisäksi tutkielmassa tutustuttiin tärkkelyksen kemiallis...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Lamberg, Hannu
Other Authors: Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Faculty of Sciences, Kemian laitos, Department of Chemistry, University of Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto
Format: Master's thesis
Language:fin
Published: 2016
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/48818
Description
Summary:Tässä tutkielmassa tarkasteltiin neljää eniten teollisesti valmistettavaa tärkkelystä (kasveista maissi, kassava, vehnä ja peruna) sekä tärkkelyksien valmistamiseen käytettäviä teknologioita, tuotantomääriä, käyttöä ja maailman markkinoita. Lisäksi tutkielmassa tutustuttiin tärkkelyksen kemialliseen ja fysikaaliseen rakenteeseen sekä ominaisuuksiin. Tärkkelyksen fysikaaliseen rakenteeseen liittyen selviteltiin yksityiskohtaisesti tärkkelyksen synteesi, tärkkelysjyväsen koko ja muoto sekä rakenne. Tutkielmassa esiteltiin tärkkelyksen yleisimmät valmistusteknologiat. Tällöin läpikäytiin maissitärkkelyksen valmistuksen liuotukseen ja märkäjauhatukseen liittyvät menetelmät, vehnätärkkelyksen valmistuksen kolme märkäerotusprosessia (perinteinen prosessi sekä hydrosykloni- ja korkeapaine-erotteluprosessi) sekä peruna- ja kassavatärkkelyksen prosessien perusperiaatteet. Tärkkelyksen muokkaus tehdään geneettisesti, entsymaattisesti, kemiallisesti ja fysikaalisesti, jotta tärkkelykselle saadaan haluttuja ominaisuuksia. Kyseisten ominaisuuksien aikaansaamiseksi voidaan käyttää yhtä tai useampaa menetelmää. Tässä tutkielmassa ei käsitelty geneettisesti muunneltuja tärkkelyksiä, mutta esiteltiin muut perusmenetelmät. Tutkielman perusteella voitiin sanoa, että tärkkelys on erittäin monipuolinen uusiutuva raaka-aine, jota on mahdollista käyttää hyvin monenlaisissa sovelluksissa sellaisenaan, muokattuna tai muiden jatkojalosteiden raaka-aineena.