Fluorescence labeling of the photosensory unit of Deinococcus radiodurans bacteriophytochrome for Förster resonance energy transfer studies - Takkinen, Heini (2016)
Fytokromit ovat bakteerien, levien, kasvien ja sienten punaista valoa aistivia proteiineja. Keskeinen piirre fytokromien toiminnassa on valon vaikutuksesta tapahtuva siirtymä punaista valoa absorboivan (Pr) ja kaukopunaista valoa absorboivan (Pfr) tilan välillä. Deinococcus radiodurans -bakteerifytokromin valosensoriosa (CBD-PHY) on dimeerinen proteiini, joka koostuu C-terminaalisesta kromoforia sitovasta domeenista (CBD) ja fytokromiin liittyvästä domeenista (PHY). Viimeaikaiset CBD-PHY:n kristalli- ja liuosrakenteet ovat osoittaneet, että PHY-domeenien välinen etäisyys kasvaa, kun proteiini siirtyy Pr-tilasta Pfr-tilaan absorboituaan punaista valoa.