Vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden yhteys painoindeksiin ja kehon rasvaprosenttiin : aineistojen yhdistäminen - Slotte-Jana, Mariann (2016)
Mariann Slotte-Jana (2016). Vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden yhteys painoindeksiin ja kehon rasvaprosenttiin – aineistojen yhdistäminen. Terveystieteiden laitos. Jyväkylän yliopisto, liikuntalääketieteen pro gradu –tutkielma, 46 s., 4 liitettä. Fyysisen aktiivisuuden määrän selvittämiseksi käytetään useita erilaisia kyselyjä, mikä hankaloittaa tulosten tarkastelua eri tutkimusten välillä. Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää voidaanko erilaisilla vapaa-ajan liikunta-aktiivisuuskyselyillä mitattua fyysisen aktiivisuuden määrää luokitella yhdenmukaisesti ja onko luokilla yhteys painoindeksiin ja kehon rasvaprosenttiin yksittäisiä aineistoja analysoitaessa. Tutkielmassa myös yhdistettiin luokitellut aineistot ja analysoitiin yhdistetystä aineistosta aktiivisuusluokkien yhteys painoindeksiin ja rasvaprosenttiin sen selvittämiseksi, vaikuttaako otoskoon suurentaminen mahdollisen tilastollisen yhteyden löytymiseen. Lisäksi analysoitiin sekä yksittäisistä aineistoista että yhdistetystä aineistosta nuoruusiän kilpaurheilutaustan yhteys painoindeksiin, rasvaprosenttiin ja fyysisen aktiivisuuden luokkaan aikuisiällä. Tutkielmassa käytettiin kahta aineistoa. Ensimmäinen aineisto oli peräisin FITFATTWIN -tutkimuksesta, joka koostui 46 32–37-vuotiaasta miehestä. Toinen aineisto oli peräisin ”Ikääntyminen, aivot ja liikunta” – tutkimuksesta, joka koostui 88 63–81 -vuotiaasta naisesta. Tutkimuksissa vapaa-ajan fyysinen aktiivisuus ja nuoruuden kilpaurheilutausta oli määritetty erilaisilla kyselyllä ja kehon rasvaprosentti DXA -mittauksen avulla. Analyysit suoritettiin IBM SPSS Statistics 20.0 -ohjelmalla sekä erillisistä aineistoista että yhdistetystä aineistosta. Kyselyillä saadun fyysisen aktiivisuuden informaation perusteella tutkittavat oli mahdollista jakaa kahteen aktiivisuusluokkaan terveysliikuntasuosituksen mukaista raja-arvoa käyttäen. Analysoitaessa aineistoja erikseen oli vähintään terveysliikuntasuositusten mukaisesti liikkuvilla sekä painoindeksi että rasvaprosentti matalampia kuin terveysliikuntasuositusta vähemmän liikkuvilla. Rasvaprosentin arvossa ero oli tilastollisesti merkitsevästi (p=0,018) pienempi Ikääntyminen, aivot ja liikunta – aineistossa. Nuoruuden kilpaurheilutausta oli tilastollisesti merkitsevästi yhteydessä (p=0,009) matalampaan kehon rasvaprosenttiin FITFATTWIN -aineistossa. Painoindeksiin nuoruuden kilpaurheilutaustalla ei ollut tilastollisesti merkitsevää yhteyttä kummassakaan aineistossa. Nuoruuden kilpaurheilutaustan yhteyttä aktiivisuusluokkiin ei voitu yksittäisissä aineistoissa analysoida aineistojen pienuuden vuoksi.