Uhka bisnekselle vai bisnessmahdollisuus? : diskurssianalyysi Taloussanomien ilmastonmuutosuutisoinnista 1997-2007 - Aitoaho, Silja (2016)
Tässä tutkimuksessa tarkastellaan, millaisten diskurssien sekä teemojen ja toimijoiden kautta ilmastonmuutosta representoidaan talouslehdessä. Tutkimusaineiston muodostavat 312 Taloussanomissa vuosina 1997–2007 julkaistua ilmastonmuutosta käsittelevää juttua. Työn tutkimusmenetelmä on diskurssianalyysi. Käytännön analyysityössä on tukeuduttu Kimmo Mäkilän väitöskirjassaan hahmotteleman kolmen tason representaatioanalyysiin. Työssä luodaan myös katsaus journalismiin ja talousjournalismiin sekä siihen, miten media käsittelee ympäristöaiheita. Lisäksi avataan ilmastonmuutoksen ja -politiikan käsitteitä sekä käydään läpi kansainvälisen ilmastopolitiikan vaiheita. Työn taustateoriana toimii Maarten Hajerin näkemys ekologisesta modernisaatiosta kolmenlaisten mikrodiskurssien kautta ilmentyvänä ympäristöpolitiikan hegemonisena diskurssina. Tämän tutkimuksen mukaan ilmastonmuutosta käsitellään talouslehdessä korostuneesti kansainvälisen ilmastopolitiikan, energiapolitiikan ja yritysten toimintaedellytysten ja bisneksen teemojen kautta. Eniten ilmastonmuutosta koskevaan keskusteluun pääsevät osallistumaan talouselämä ja julkinen valta ja viranomaiset. Ilmastonmuutosta representoidaan Taloussanomissa vähättely-, herättely-, sopimus-, sopeutumis- ja hyötydiskurssien kautta. Kukin näistä viidestä diskurssista representoi ilmastonmuutosta eriasteisena uhkana. Vähättelydiskurssissa ilmastonmuutos on lähinnä riesa ja herättelydiskurssissa taas vakava uhka koko ihmiskunnan toiminnalle. Sopimusdiskurssissa ilmastonmuutosta representoidaan ennen kaikkea kansainvälisten sopimusneuvotteluiden näkökulmasta ja sopeutumisdiskurssissa uuteen ilmiöön sopeutumisen näkökulmasta. Hyötydiskurssissa korostuu hyöty, joka ilmastonmuutoksesta koituu yksittäiselle toimijalle. Osa diskursseista nousee esiin vahvasti läpi aineiston. Aika tosin muuttaa myös diskursseja ja niiden välisiä suhteita. Voidaan myös katsoa, että diskursseissa on kyse prosessista, jossa uhkaa, ilmastonmuutosta, ensin vastustetaan, josta sitten saadaan tietoa ja joka sitten muuttuu monimuotoiseksi ilmiöksi, jota voidaan määritellä eri tavoilla ja tarkastella monista eri näkökulmista.