Real options analysis as a tool for start-up company investment valuation - Leskisenoja, Olli (2015)
Pro Gradu -tutkielman tavoitteena oli tutkia Real Option Analysis -metodin sopivuutta start-up yhtiön investoinnin arvonmääritykseen. Jotta tutkimuskysymykseen saatiin vastaus, tuli myös case-yhtiön liiketoimintasuunnitelma selvittää ja edelleen mitkä ovat liiketoiminnan potentiaaliset rahavirrat, joihin arvonmääritys perustuu. Tutkimusmenetelmä oli kvantitatiivinen case-tutkimus ja tutkimusmetodi oli konstruktiivinen ja deskriptiivinen. Tutkimuksessa konstruoitiin työkalu ja arvonmääritys case-yrityksen suunnitellulle investoinnille. Toisaalta tutkimuksessa kuvailtiin arvonmääritystä yleisesti sekä Real Options Analysis -metodia. Tutkimuksen pohjaksi tutustuttiin start-up yhtiöihin, arvonmääritykseen ja Real Options – metodiin yleisesti. Arvonmäärityksen teoria-osuudessa tutustuttiin lyhyesti muihin arvonmääritysmetodeihin, eritoten Net Present Value -metodiin. Teoria osuuden jälkeen rakennettiin haastattelujen ja yhteisen työnteon avulla työkalu investoinnin arvonmääritykseen. Lopulta kasvuoptiolle ja edelleen koko investoinnille tehtiin arvonmääritys, joka luovutettiin case-yhtiön käyttöön. Ensimmäisen vaiheen investointi oli verkkokauppa, jolla testattiin case-yhtiön brändin toimivuutta ja tuotteiden menekkiä. Ensimmäisen vaiheen investointiin liitettiin kasvu-optio: mikäli kauppa käy, tullaan palvelua edelleen kehittämään markkinapaikaksi, joka sisältää myös aluksi tehdyn verkkokaupan. Yritys hyväksyi arvonmäärityksen ja täten validoi tutkimuksen konstruktion. Arvonmääritys ja sen perustaksi tehty syvällinen analyysi kuitenkin osoittivat investoinnin olevan kohtuullisen kannattamaton vaikka kasvulukemat hyvässä tapauksessa asetettiin korkeaksi. Tästä syystä yritys päätti olla toteuttamatta investointia.