"Tilaa talossa ja sydämessä" : tutkimus sijaisvanhemmuuden vaikutuksista vanhemmuuteen, parisuhteeseen ja biologisiin lapsiin - Juhkov, Kaisa; Piikki Kaisa (2016)
Tutkimuksemme tavoitteena on selvittää, miten sijaisvanhemmuus vaikuttaa vanhemmuuteen, parisuhteeseen ja perheen biologisiin lapsiin sijaisvanhempien kertomana. Lisäksi olemme kiinnostuneita siitä, vastaako sijaisvanhempien saama PRIDE-valmennus niihin haasteisiin, joita sijaisvanhemmat arjessa kokevat. Vuonna 2012 uudistetun lastensuojelulain mukaan lapsen sijaishuolto on järjestettävä ensisijaisesti perhehoitona. Tutkimuksemme teoreettisena viitekehyksenä on perhe käsitteenä sekä perheteoriat, universaali ja kriittinen perheteoria sekä konfigurationaalinen perhekäsitys. Tutkimuksemme on laadullinen tutkimus ja aineisto on analysoitu sisällön analyysimenetelmällä. Tutkimuksen empiirinen aineisto koostuu yhdessä alueellisessa perhehoitoyksikössä toimiville pitkäaikaisille sijaisvanhemmille, 118 äidille sekä isälle lähetetyn kyselylomakkeen vastauksista ja neljän sijaisvanhempipariskunnan avoimista haastatteluista. Aiemmissa kotimaisissa tutkimuksissa ei ole käsitelty sijaisvanhemmuutta perheteorioista käsin.