Kehon ja mielen tytär : energian kokemus ja sen liikkeellinen ilmaisu - Pursiainen, Terhi (2015)
Tämä pro gradu –tutkielma käsittelee energiaa kehollisena kokemuksena. Työ pyrkii kokoamaan yhteen erilaisia energian kokemuksen määritelmiä ja niiden yhteydessä käytettyä terminologiaa sekä näin rakentamaan sille erilaisten käsitysten kirjon sisältävät tulkintaraamit. Tutkimus lähestyy kysymyksiä energian kokemukseen liittyvistä ulottuvuuksista, sen yhteydestä kehon aistimuksiin, mielen prosesseihin, tunne-elämään sekä sen syntymistä ja ilmenemistä liikkeenä. Tutkielman aluksi käydään läpi kehollisia kokemuksia ja niiden rakentumista proprioseptisten aistien tuottamalle informaatiolle ja niiden avautumista tietoisuudelle eri tasoisesti. Energian kokemuksen avautumista tarkastellaan neljältä näkökulmasta: elinvoiman, tahdon, läsnäolon ja tunnekokemusten näkökulmista. Viitekehys pohdinnoille muodostuu filosofisista ja käytäntöön perustuvista teorioista sekä tanssintutkimuksen ja psykologian teksteistä. Toisen tärkeän aineiston kirjallisuuden ohella muodostaa tutkielman empiirisessä osiossa tanssijajoukon kanssa liike- ja mielikuvaharjoitusten pohjalta käydyt keskustelut, joita analysoidaan laadullisen tutkimuksen keinoin. Vapaan teemahaastetteluun perustuvan aineiston analyysin ja tulkinnan kannalta keskeiseksi lähtökohdaksi työssä nousee energian kokemuksesta puhumisen haaste, joka liittyy muun muassa siihen, miten sosiaalisesti ja kulttuurisesti rakentunut kieli vaikuttaa käsityksiimme todellisuuden ilmiöistä sekä siihen, miten esimerkiksi kokemuksista puhutaan. Käsitykset energiasta ovat tiukasti sidoksissa myös käytäntöihin ja siihen miten kieltä käytetään. Kokemuksien jakaminen on ongelmallista myös siksi, että keholliset kokemukset ikään kuin pakenevat käsitteellistä ajattelua. Tunteet, jotka ovat saaneet tanssissa osakseen vähemmän huomiota, nousivat toiseksi keskeiseksi tulkinnalliseksi näkökulmaksi.