Muupu-tutkimuksen satunnaiskoeasetelman toteutuminen, koeryhmien väliset erot sekä tutkimuksesta poisjääminen - Kortelainen, Roosa; Yltiö, Noora (2015)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, onnistuivatko Muupu-tutkimuksen tutkimusjoukon valinta sekä sen satunnaistaminen koeryhmiin. Toiseksi tutkittiin, erosivatko Muupu- ja verrokkiryhmät toisistaan taustatekijöitä tarkastellessa. Kolmanneksi oltiin kiinnostuneita siitä, oliko tutkimuksen keskeyttämisen eri vaiheissa havaittavissa systemaattisuutta taustatekijöiden suhteen. Tutkimuksen taustatekijät liittyivät muun muassa koehenkilöiden sosio-ekonomiseen asemaan, psyykkisiin ja fyysisiin sairauksiin sekä työkyky-, stressi- ja uupumuspistemääriin. Tulokset antoivat näyttöä siitä, että Muupu-tutkimuksen valintakriteerit täyttyivät. Koe- ja verrokkiryhmien väliltä löytyi pieni, todennäköisesti sattumasta johtuva ero psyykkisen sairastavuuden kohdalla. Myös tutkimuksen keskeyttäneiden koehenkilöiden väliltä löytyi hieman systemaattisuutta: eniten katoa tapahtui verrokkiryhmässä ennen alkukyselyä. Keskeyttäneet tutkittavat olivat keskiverrosti stressaantuneempia ja vähemmän työkykyisiä. Tämä tutkimus antaa tukea sille, että Muupu-tutkimuksen satunnaiskoeasetelma on onnistunut. Lisäksi tutkimus tarjoaa tietoa tutkimushenkilöiden keskeyttämisestä ja mahdollisista syistä tämän taustalla sekä antaa monipuolista informaatiota työuupumuksen taustatekijöistä.