Yhteensovittautuminen ja autonomisen hermoston reaktiot pariterapiassa väkivallasta puhuttaessa - Aho, Miia; Saranpää, Lotta; Väljä, Katja (2015)
Tämä pro gradu –tutkielma on osa Jyväskylän yliopiston Relationaalinen mieli monitoimijaisten terapiadialogien muutoshetkissä –tutkimusprojektia. Tutkimuksessa tarkasteltiin parisuhdeväkivallan pariterapiassa tapahtuvaa kehollista ja emotionaalista yhteensovittautumista asiakkaiden ja terapeuttien välillä parisuhteessa esiintyvästä väkivallasta puhuttaessa. Yhteensovittautuminen käsitti asentojen ja liikkeiden samankaltaisuuden ja yhtäaikaisuuden, sekä katsekontaktit ja katseiden yhteneväiset suuntaukset. Kehollisen yhteensovittautumisen lisäksi tutkittiin, minkälaisia autonomisen hermoston reaktioita terapiaan osallistujilla ilmeni. Lisäinformaatiota saatiin tarkastelemalla emotionaalista eli tunteiden tasolla tapahtuvaa yhteensovittautumista. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, minkälaista yhteensovittautumista osallistujien välillä oli havaittavissa parisuhteessa esiintyvästä väkivallasta puhuttaessa, sekä kuinka paljon ja keiden välillä yhteensovittautumista tapahtui. Tutkimus oli laadullinen kuvaileva tapaustutkimus, joka kohdistui yhden samaa sukupuolta olevan pariskunnan terapiaprosessiin. Tutkimusaineistona käytettiin terapiaistuntojen videotallenteita sekä autonomisen hermoston mittaustuloksia. Autonomisen hermoston toiminnasta saatiin tietoa tarkastelemalla ihon sähkönjohtavuutta, hengitystä sekä sykettä. Terapian alussa liike- ja asentosynkroniaa havaittiin terapeuttien välillä ja asiakkaiden välillä esiintyi varsinkin katsekontakteja. Istuntojen edetessä muodostuivat terapeutti-asiakas -parit, joiden välillä havaittiin runsaasti sekä asento- että liikesynkroniaa. Suhteessa esiintyvä väkivalta puheenaiheena herätti terapiaan osallistujissa jonkin verran voimakkaita tunnereaktioita, jotka olivat huomattavissa autonomisen hermoston reaktioissa. Havaittiin, että kuunnellessaankin osallistujat prosessoivat aktiivisesti kuulemaansa ja reagoivat siihen hermoston tasolla, vaikka ulkoisesti käyttäytyminen oli passiivista.