Ympäristömuutos ja luontovaikutus : arvokkaat lehtokohteet ihmistoiminnan keskellä - Mäkelä, Pyry (2016)
Suuri osa maapallon pinta-alasta on ihmisen muokkaamaa, ja maankäytön aiheuttamia ympäristömuutoksia pidetään yhtenä keskeisenä syynä ekosysteemien monimuotoisuuden vähenemiseen. Elinympäristöjen pienentyminen, pirstoutuminen ja heikentyminen ovat yksittäisiä esimerkkejä ihmistoiminnan seurauksista. Tässä Pro gradu -työssä tutkin maankäytön muuttumista arvokkaiden lehtokohteiden ympäristössä vanhojen ilmakuvien avulla vuosina 1965–2002. Lisäksi tarkastelin vanhojen maastokartoitusten perusteella, ovatko maankäytöstä seuranneet ympäristömuutokset aiheuttaneet näkyvän luontovaikutuksen tutkimusalueiden kasvilajistossa. Aineistoa tarkastelin paikkatietomenetelmillä, tilastollisilla testeillä sekä tutkimusaluekohtaisella tapaustutkimuksella. Tuloksista nähdään, että maankäyttö lehtokohteilla ja niiden ympäristössä muuttui tarkastelujaksolla, ja merkittävin muutos oli teiden merkittävä runsastuminen. Luontokohteiden kasvilajisto muuttui ennen kaikkea uusien, avoimuudesta hyötyvien lajien ilmestymisen myötä ja nämä muutokset ovat pääosin selitettävissä maankäytön muutoksilla. Maankäytön ohjauksen haasteena tulevaisuudessa on rajata arvokkaat luontokohteet ihmistoiminnan ulkopuolelle ja näin ehkäistä luonnon monimuotoisuuden vähentymistä.