Hyvinvointiblogien yhteys nuorten tyttöjen terveyskäyttäytymiseen - Peltola, Anne-Riina; Taurén, Juuli-Anna (2015)
Peltola, Anne-Riina & Taurén Juuli-Anna. 2015. Hyvinvointiblogien yhteys nuorten tyttöjen terveyskäyttäytymiseen. Liikuntapedagogiikan pro gradu -tutkielma. Liikuntakasvatuksen laitos, Jyväskylän yliopisto, 68s. Tutkimuksessa tarkastellaan hyvinvointiblogien yhteyttä nuorten tyttöjen liikuntakäyttäytymi-seen, ruokailukäyttäytymiseen ja ulkonäköihanteisiin. Tutkimuksen tavoitteena on löytää sel-laisia tekijöitä, joilla bloggaajat kirjoituksillaan ja kuvillaan voivat vaikuttaa nuoriin tyttöihin. Tavoitteena on myös vertailla näitä tekijöitä bloggaajien välillä. Aineisto koostuu kolmesta suositusta suomalaisesta hyvinvointiblogista ja niiden postauksista tammi- ja helmikuulta vuodelta 2014. Kyseessä on laadullinen tapaustutkimus. Aineiston eli blogipostausten analysointiin on käy-tetty aineistolähtöistä sisällönanalyysiä. Analyysivaihe koostui redusoinnista eli pelkistämi-sestä, klusteroinnista eli luokittelusta ja lopuksi aineisto on kuvattu määrällisesti kvantifioinnin eli taulukoinnin avulla. Analyysin viimeinen vaihe on liikuntaan, syömiseen ja ulkonäköön liittyvien tekijöiden etsiminen aikaisemmin tehtyjen pelkistysten avulla. Aineiston perusteella löytyi kolme pääluokkaa: 1) syöminen, 2) liikunta, ja 3) ulkonäkö. Näille pääluokille muodostui useita tarkentavia alaluokkia. Luokat sisältävät näihin aiheisiin liittyviä asioita, joita bloggaajat tekevät arjessaan terveellistä elämää tavoitellen ja jotka he kokevat merkityksellisiksi ja lukijoita kiinnostaviksi. Luokkien avulla selvitettiin kuinka usein ja missä suhteessa kukin bloggaaja puhuu mistäkin luokasta. Tekijöiden etsiminen tuotti erilaisia tuloksia syömiseen, liikuntaan ja ulkonäköön liittyen. Syömisessä korostui terveellisyys, puh-taus ja säännöllisyys. Blogeista löytyi paljon ruokaohjeita ja -reseptejä, terveysruokafiilistelyä sekä inspiroivia ateriakuvia. Liikuntaluokassa suuren merkityksen sai liikunta päivittäisenä elämäntapana, liikunta ulkonäön ja hyvän olon vuoksi sekä lajeina korostui salitreenaaminen ja lenkkeily. Ulkonäköluokasta bloggaajat kirjoittivat vähän suhteessa kahteen muuhun luokkaan, mutta ulkonäkökirjoituksissa korostui urheilullisen, vähärasvaisen ja ”timmin” vartalon ihannointi. Bloggaajat erosivat toisistaan kirjoitusten painottuessa eri alaluokkiin. Tutkimus osoittaa bloggaajien antaman esimerkin ja mallin suuren merkityksen nuorille tytöille. Liikuntakasvatuksessa kaikki tällaiset nuorisokulttuurin uudet ilmentymät tulee huomioida ja niistä tulee keskustella, jotta lapsen ja nuoren kokonaisvaltainen kehitys on mahdollista.