Sosiaalisen verkon visuaalisen analysoinnin selkiyttäminen vähentämällä linkkien ja solmujen määrää - Keltanen, Simo (2016)
Viime vuosikymmenen aikana tapahtuneen valtavan tietomassan kasvun takia verkostomaisen tiedon analysoinnista on tullut paljon vaikeampaa samalla, kun pelkät nykyiset tiedonlouhinnan menetelmät ovat käyneet riittämättömiksi. Vaikka avuksi otettaisiin ihmisen vuorovaikutustaidot, joustavuus ja luovuus, voi analysointi olla todella aikaa vievää nykyisellä linkkien ja solmujen valtavalla määrällä. Tästä johtuen, tutkielman keskeisimpänä tavoitteena oli tutkia sitä, kuinka linkkien ja solmujen määrää voidaan vähentää, ja siten selkiyttää sosiaalisten verkkojen visuaalista analysointia, käyttäen apuna graafisia elementtejä, kuten kokoa, värejä ja muotoja. Tutkimusmenetelminä sovellettiin kirjallisuuskatsausta ja konstruktiivista toimintatutkimusta. Konstruktiona kehitettiin eräälle Suomen valtion organisaatiolle uusi visuaalinen analysointijärjestelmä ketterää sovelluskehitysmenetelmää hyödyntäen. Kehitysprojektiin osallistuivat tämän työn kirjoittaja kehittäjänä ja tutkijana sekä kahdeksan järjestelmän loppukäyttäjää. Uuteen järjestelmään liittyvä tutkimusaineisto kerättiin osallistuvalla havainnoinnilla ja puolistruktuurisin teemahaastatteluin, joihin osallistui viisi järjestelmän loppukäyttäjää. Haastateltavat valittiin heidän tehtävänkuviensa ja kokemuksensa perusteella. Haastatteluun sisältyi myös kyselylomake, jotta osa tiedosta saatiin kerättyä tiiviimmässä muodossa. Haastatteluiden litteroinnin jälkeen aineiston analysoinnissa käytettiin laskemista, asteikointia, sekä teemoittelua. Tutkielman tärkeimpänä tuloksena voidaan pitää sektorimallin kehittämistä. Tällä uudella mallilla pystyttiin linkkien ja solmujen vähentämisen lisäksi nopeuttamaan ja helpottamaan erityisesti alustavaa analyysiä tekevien työtä enemmän, kuin muilla järjestelmään toteutetuilla toimenpiteillä. Suurin linkkejä ja solmuja vähentävä vaikutus saatiin aikaiseksi visualisoimalla transaktiotieto kahden linkin ja yhden solmun sijasta vain yhdellä linkillä. Visualisointitapaa muuttamalla sekä suodattamalla ja summaamalla analysoitavaa tietoa pystyttiin visualisoitavien linkkien ja solmujen määrää vähentämään merkittävästi. Yleisesti voidaan todeta, että linkkien ja solmujen määrää vähentämällä voidaan selkiyttää ja helpottaa visuaalista analysointia ja varsinkin yleiskuvan luontia. On kuitenkin tärkeää, että menetetty, oleellinen tietosisältö pystytään esittämään vaihtoehtoisella tavalla niin, että kaikkien käyttäjäryhmien tietotarpeet otetaan huomioon.