Älykorttipalvelut suomalaisten kuluttajien näkökulmasta - Vierto, Veli-Matti (2016)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, mitä kontaktittomia älykorttipalveluita suomalaiset kuluttajat käyttäisivät mieluiten sekä mitä asioita suomalaiset kuluttajat arvostaisivat eniten kontaktittomia älykorttipalveluita käyttöönottaessaan. Suomessa kontaktiton älykorttiteknologia ei ole vielä yleistynyt laajemmin, joten tutkimuksen on pyrittävä kuvaamaan mahdollista tulevaisuuden tilaa. Tutkimusongelmiin vastauksien löytämiseksi tutkimuksessa hyödynnetään kirjallisuuskatsausta sekä tulevaisuutta kuvaavaa kvantitatiivista hybridi-menetelmää. Tutkimuksen kirjallisuuskatsauksessa syvennytään tarkastelemaan älykortteja koskevia tutkimuksia, älykorttien omaksumisen historiaa sekä älykorttien käyttötarkoituksia kansainvälisesti. Kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena on myös selvittää tekijöitä, jotka vaikuttavat kuluttajien innovaatioiden sekä älykorttien omaksumisprosessiin. Kuluttajatutkimus toteutetaan valintaperusteisen conjoint-analyysimenetelmän sekä puolistrukturoidun verkko-kyselyn avulla. Tutkimustuloksista selviää, että tutkimukseen osallistuneet suomalaiset kuluttajat käyttäisivät mieluiten kontaktittomia älykortteja tai älypuhelimia julkisen liikenteen palveluihin, maksamiseen sekä kanta-asiakkuuksien hallintaan. Tutkimustulokset osoittavat myös, että tutkimukseen osallistuneet suomalaiset kuluttajat arvostavat eniten turvallisuutta sekä yksityisyyden tunnetta, mikäli he ottaisivat älykortit käyttöönsä. Tutkimuksesta selvisi myös, että kyselyyn vastanneet pitivät suhteellisesti parempina innovaatioina matkustamista, maksamista sekä kanta-asiakkuuksien hallintaa älykorttien avulla kuin perinteisiä tapoja asioida.