"Nobody could sleep with this infernal business on!" : translations of verbal humour in Floyd Gottfredson's Mickey Mouse - Vuorenoja, Markus (2016)
Tämä tutkielma käsittelee verbaalisen huumorin kääntämistä sarjakuvissa ja sen aiheuttamia haasteita kääntäjille. Tutkielma keskittyy Mikki Hiiri -sanomalehtisarjakuviin, joiden alkuperäisiä, englanninkielisiä versioita ja suomenkielisiä käännöksiä vertasin. Tavoitteena oli selvittää, mitkä aineistossa esiintyvät verbaalisen huumorin muodot ovat erityisen haastavia mahdollisimman tarkan ja lähdetekstille uskollisen kääntämisen näkökulmasta, ja millaisia käännöstekniikoita suomalaiset kääntäjät näissä tilanteissa käyttivät. Laajemmassa kontekstissa tutkielman tavoitteena oli osaltaan valaista aihetta, jota on tutkittu varsin vähän sarjakuvantutkimuksen alalla. Tutkimusaineistona toimi viisi Mikki Hiiri -sarjakuvatarinaa englannin- ja suomenkielisinä versioina. Sarjat valittiin satunnaisesti sellaisten tarinoiden joukosta, joiden molemmat versiot olivat helposti saatavilla. Vertasin alkuperäistekstiä käännöksiin ja keräsin kaikki esimerkit verbaalisesta huumorista, jota ei ollut käännetty suoraan. Analysoidessani aineistoa jaoin esimerkit ryhmiin yhtäältä huumorityypin ja toisaalta käytetyn käännöstekniikan perusteella. Sanonnat ja idiomit olivat yleisiä huumorin alalajeja aineistossa, kuten myös sanaleikit ja kulttuuriset viittaukset. Löysin myös verrattain paljon esimerkkejä, joissa syy mahdollisimman suoran kääntämisen välttämiseen ei ollut täysin selvä. Useimmiten kääntäjät joko poistivat alkuperäisen vitsin kokonaan ja mahdollisesti korvasivat sen täysin uudella humoristisella ilmauksella, mutta myös tiivistämistä, poistetun huumorin korvaamista toisaalla stripissä, suomalaisia vastineita englanninkielisille ilmauksille sekä kulttuurista adaptaatiota käytettiin. Koska tutkimus keskittyi vain yhden sarjakuvan käännöksiin ja käsitti viisi tarinaa, tuloksista ei voi tehdä hyvin laajoja johtopäätöksiä. Se kuitenkin osaltaan valaisee tiettyjen verbaalisen huumorin lajien asettamia haasteita sarjakuvakääntäjille ja heidän mahdollisia keinojaan näiden potentiaalisten ongelmatilanteiden ratkaisemiseksi.