The advantages and disadvantages of raising a child bilingual : the story of two families - Takala, Ellinoora (2016)
Kandidaatin tutkielmani aihe on kaksikielisyys ja lasten kasvattaminen kaksikielisiksi. Tutkielmani perustuu kahteen tapaus-tutkimukseen, joita varten haastattelin kahta kaksikielisen perheen äitiä. Perheiden elämäntilanteet olivat hyvin erilaiset, joten sain haastatteluista paljon monipuolista tietoa, jota pystyin vertailemaan. Keskityin tutkielmassani etenkin kaksikielisyyden hyviin ja huonoihin puoliin, sillä niitä ei ole vielä tähän mennessä tutkittu kovin monipuolisesti. Halusin varsinkin ottaa selvää, mitä huonoja puolia kaksikielisyydellä on, sillä niistä löytyy melko vähän tietoa. Tutkimuksessani tuli esille enemmän hyviä kuin huonoja puolia. Hyviä puolia haastatteluiden ja käyttämäni taustakirjallisuuden mukaan ovat muun muassa uusien kielten oppimisen helpottuminen, työnhaussa kielitaito on hyödyksi työmarkkinoiden kansainvälistymisen takia ja avoimempi suhtautuminen toisiin kulttuureihin. Huonot puolet, jotka tutkimuksessani tulivat ilmi, ovat se, että lapsi ei välttämättä ole halukas oppimaan tai käyttämään toista kieltä ja vähemmistökielen opettaminen lapselle toisena kielenä saattaa olla haastavaa. Kyseiset ongelmat ovat kuitenkin melko harvinaisia.