Asiantuntijaorganisaatioiden palkitsemisjärjestelmät ja niiden yhteys henkilöstön motivaatioon ja oppimiseen - Pahkala, Mari (2016)
Tämä tutkimus käsittelee asiantuntijaorganisaatioiden palkitsemisjärjestelmiä ja niiden yhteyttä henkilöstön motivaatioon ja oppimiseen. Tutkimus on laadullinen ja tutkimukseen osallistuneet yksityissektorin organisaatiot toimivat Keski-Pohjanmaan alueella. Tutkimus toteutettiin teema-haastatteluina kuudelle organisaatiossaan palkitsemisjärjestelmästä vastaavalle henkilölle. Tutkimus lähestyi asiantuntijaorganisaatioiden palkitsemisjärjestelmiä kolmesta eri näkökulmasta. Ensimmäisenä tutkimus pyrki selvittämään yleisellä tasolla, millaisia palkitsemisjärjestelmiä asian-tuntijaorganisaatioissa on käytössä. Asiantuntijaorganisaation tärkein voimavara ja resurssi on henkilöstö. Tästä syystä toiseksi ja kolmanneksi näkökulmaksi tutkimukseen valittiin palkitsemis-järjestelmien yhteys organisaation henkilöstön motivaatioon ja oppimiseen. Tutkimus osoittaa, että kaikilla organisaatioilla palkitsemisjärjestelmä koostui sekä rahallisista että ei-rahallisista palkitsemistavoista. Kaikki organisaatiot yhtä lukuun ottamatta olivat ulottaneet palkitsemisjärjestelmänsä koskemaan koko henkilöstöä. Organisaatioilla oli käytössä monia erilai-sia mittareita, mutta kaikkien tavoitteena oli käyttää mahdollisimman yksinkertaisia mittareita. Mittausdatan helppoa saatavuutta pidettiin tärkeänä palkitsemisjärjestelmän käytännön toimivuu-den kannalta. Yksinkertaisten mutta tehokkaiden ja motivoivien mittareiden löytymistä pidettiin haasteellisena. Kaikki organisaatiot pitivät henkilöstön motivaatiota ja oppimista tärkeänä. Palkitsemisjärjestelmät ottivat henkilöstön motivoinnin huomioon melko hyvin. Sen sijaan oppiminen oli linkitetty suo-raan palkitsemisjärjestelmään vain kahdessa organisaatiossa. Oppiminen ja sen edistäminen olikin otettu organisaatioissa pääasiassa huomioon muilla keinoilla.