Suojeluvastuun periaate YK:ssa : argumentaatioanalyysi yleiskokouksen vuoden 2009 debatista - Kemppainen, Elisa (2015)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan YK:n yleiskokouksen vuoden 2009 debattia suojeluvastuusta. Suojeluvastuu on suhteellisen uusi käsite, jonka mukaan valtioilla on vastuu suojella alueellaan olevia ihmisiä kansanmurhalta, etnisiltä puhdistuksilta, sotarikoksilta sekä rikoksilta ihmisyyttä vastaan. Kansainvälisellä yhteisöllä puolestaan on valtioita tukeva rooli, joka toteutetaan YK:n kautta. Vuoden 2009 debatti oli ensimmäinen, joka suojeluvastuusta käytiin YK:n yleiskokouksessa.