Beeta-alaniinin vaikutus 600 metrin juoksuaikaan - Hautala, Janne (2016)
Johdanto. Anaerobisessa maksimaalisessa suorituksessa (30 – 90 sekuntia) energia tuotetaan pääasiallisesti anaerobisen glykolyysin kautta, jonka haitallisina aineenvaihduntatuotteina syntyy laktaatti- ja vetyioneja. Näistä kahdesta vetyioni laskee veren pH-arvoa happamampaan suuntaan heikentäen lihassupistusta. Lihaksen ja veren happamuuden puskurointia voidaan parantaa muun muassa erilaisia lisäravinteita käyttämällä. Beeta-alaniinin on havaittu lisäävän solun sisäisen karnosiinin määrää. Karnosiini puskuroi solun sisällä happamuutta aiheuttavia vetyioneja lisäten anaerobista suorituskykyä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää onko lyhyellä beeta-alaniinin käyttöjaksolla vaikutusta 600 metrin juoksuaikaan.