Itämerensuojelun kollektiivinen toimintakehys Baltic Warriors -liveroolipelissä - Lehto, Tanja (2015)
Tässä tutkielmassa tarkastelen poliittista liveroolipelaamista ympäristöaktivismina käyttäen tapausesimerkkinä Baltic Warriors -transmediaprojektia. Analysoin aineistona olevaa projektin internetsivuston tekstiä kehysanalyyttisesti hyödyntäen Snow'n ja Benfordin kollektiivisten toimintakehysten -käsitettä (collective action frame). Snow'n ja Benforsin mallin avulla paikannan aineistosta diagnostisen, prognostisen ja motivationalisen kehystyksen. Gary Alan Finen roolipelin kehysten avulla tarkastelen miten kollektiiviset toimintakehykset ilmenevät primäärikehyksessä, pelaamisen kehyksessä ja pelifiktion kehyksessä. Aineistossa kuvataan Itämerta ja sen ongelmia, esitetään ongelmiin ratkaisuvaihtoehtoja, sekä luodaan imagoa projektille itselleen. Tutkielmassa havaitsin, että Snow'n ja Benfordin kehystykset ovat löydettävissä aineistosta. Diagnostisessa kehystyksessä merkittävimmäksi ongelmaksi nostetaan rehevöityminen, johon ratkaisua etsitään prognostisessa kehyksessä. Ratkaisuksi tarjotaan muun muassa maatalouden ravinnehuuhtouman vähentämistä. Motivationaalisessa kehystyksessä merkittävän roolin saa fiktiivisten viikinkizombien uhka, joka tuodaan esille pääosin Finen pelifiktion kehyksessä.