Liikuntasovelluksen pelillisten ominaisuuksien vaikutus käyttäjän liikuntamotivaatioon - Piippo, Jenni (2015)
Pelit ovat toimineet ihmisten viihdykkeenä kautta aikojen: niitä on pelattu sekä ajanvietteenä että niiden avulla on harjoiteltu myös muualla tarvittavia taitoja. Pelillistäminen viittaa ilmiöön, jossa pelien sitouttavia ja mielenkiintoa ylläpitä- viä ominaisuuksia hyödynnetään muussa toiminnassa tarkoituksena saada ihmiset motivoitumaan paremmin toimintaan. Pelillistämistä hyödynnetään myös monissa liikuntasovelluksissa, jolloin tarkoituksena on tehdä liikunnasta käyttäjille mielekkäämpää. Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää, millä tavoin pelillistäminen ilmenee liikuntasovelluksissa ja millä tavoin se vaikuttaa yksilön liikuntamotivaatioon. Tämän lisäksi selvitetään ylipäätään tekijöitä liikuntasovelluksen käytön taustalla. Tutkimusmenetelminä käytetään kirjallisuuskatsausta, jossa tutustutaan aiempiin aiheesta tehtyihin tutkimuksiin, sekä teemahaastattelua. Tutkimuksen tulokset kartoittavat pelillistämisen ja liikuntasovellusten välistä suhdetta, sekä käyttäjän kokemuksia tästä ilmiöstä. Tuloksissa todetaan, että liikuntasovellusten käyttö parantaa yksilön tietoisuutta omasta liikuntaaktiivisuudestaan ja kehityksestään, ja useissa tapauksissa voi myös parantaa liikuntamotivaatiota. Myös pelillistämisellä todetaan olevan vaikutuksia liikuntamotivaatioon, vaikka yksilökohtaisia eroja esiintyykin.